Studija: 15 posto smrtnih slučajeva od Covid-19 povezano sa zagađenjem zraka

- Advertisement -

Petnaest posto svih smrtnih slučajeva povezanih s Covid-19 u svijetu “moglo bi se pripisati dugotrajnoj izloženosti zagađenju zraka”, prema istraživačkom timu pod vodstvom Njemačke.

Objavljena u časopisu Cardiovascular Research, procjena se temelji na analizi podataka o zagađenju i pandemiji koje su proveli Hemijski institut Max Planck, Univerzitet Harvard i Centar za istraživanje klime i atmosfere Ciparskog instituta, prenosi dpa.

Izloženost zagađivanju zraka vjerojatno pogoršava “popratne bolesti koje bi mogle dovesti do smrtnih  ishoda zaraženih koronavirusom.”

PROČITAJTE JOŠ:  Policija istražuje uzrok: Veliki odron na kamenolomu nedaleko od Mostara, tri automobila završila u jezeru

“Ako već imate bolesti srca, tada će zagađenje zraka i infekcija koronavirusom uzrokovati probleme koji mogu dovesti do srčanog udara, zatajenja srca i moždanog udara”, rekao je koautor Thomas Muenzel sa Univerziteta Johannes Gutenberg u Mainzu u Njemačkoj.

Više od četvrtine smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom u Aziji moglo bi se povezati sa zagađenjem zraka, procjenjuju istraživači u usporedbi s evropskim 19 i sjevernoameričkim 17 posto.

PROČITAJTE JOŠ:  Sarajevo: Zmija na Alipašinom Polju, građani sumnjaju da je poskok

Prema službenim podacima Univerziteta Johns Hopkins, preko 1,1 miliona ljudi širom svijeta umrlo je nakon zaraze koronavirusom.

Drugi val infekcija zahvaća Evropu, a neke zemlje bilježe nove dnevne maksimume, iako su hospitalizacije i smrtni slučajevi sporije rasli nego tokom prvog vala  pandemije od marta do maja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...