Life

Švicarski grad u potrazi za novim egzorcistom

0
Švicarski grad u potrazi za novim egzorcistom, Life.ba

Švicarski grad Chur je u potrazi za novim egzorcistom nakon smrti biskupa Christopha Casettija, jednog od najpoznatijih istjerivača demona u Švicarskoj.

Na web stranici eparhije navodi se da je ovo mjesto trenutno “upražnjeno”.

Prema izvještajima SRF-a, u Švicarskoj su još uvijek u porastu ritualna protjerivanja demona ili vraga. U švicarskim crkvama izvodi se oko 1.300 egzorcizama godišnje. Evangelički savjetodavni centar “Relinfo” čak navodi da se broj egzorcizama utrostručio između 2012. i 2017.

– Chur je El-Dorado za egzorcizme u njemačkom govornom području. Grad je postao mjesto hodočašća za ljude koji traže egzorcizme – kazao je Georg Schmid iz “Relinfa”.

LIFE:  Turska: Žene se udružile i brinu o hiljadama napuštenih životinja

Katolički teolog Markus Arnold zabrinut je zbog brzog porasta broja egzorcizama. Već 2017. kritikovao je biskupiju Chur da će prenijeti način gledanja na ljude kao “vrlo nesposobne i previše usmjerene crkvenoj hijerhariji”.

Međutim, biskupija je odbacila ove navode.

– Egzorcizam je, zapravo, posao svih biskupa, u osnovi. Oni i trebaju da imaju kontakt s ljudima koji imaju takve probleme – rekao je ranije egzorcist Christoph Casetti, koji je umro 9. februara 2020.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *