Svjetska zdravstvena organizacija protiv “pasoša o vakcinaciji”

- Advertisement -

Odbor za hitne slučajeve Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) saopštio je da je nedostatak podataka o bezbjednosti vakcine protiv koronavirusa prepreka osiguranju brze i jednake nabavke vakcina za sve, te su preporučili zemljama da ne izdaju “pasoše o vakcinaciji”.

“Ukoliko pogledate preporuku Odbora za putnike u vezi sa vakcinacijom, u njoj je navedeno da se u ovom trenutku ne preporučuje da se traži dokaz o vakcinaciji od međunarodnih putnika”, kazao je direktor programa za hitne slučajeve WHO Mike Ryan.

Prema njegovim riječima, tako nešto nije moguće, jer još uvek nema dovoljno dokaza da li osobe koje su primile vakcinu i dalje mogu da prenose virus ili da ostanu zaražene uprkos vakcinaciji.

PROČITAJTE JOŠ:  Uhapšen samozvani teolog Edin Tule: Poznato za koja djela se tereti

Zemljama je preporučeno da ne traže dokaz o vakcinaciji od putnika, ali da uvedu koordinisane mjere za bezbjedna putovanja i da podijele sa Svetskom zdravstvenom organizacijom ta iskustva, javlja Anadolu Agency (AA).

U svijetu je do sada od posljedica koronavirusa preminulo više od dva miliona osoba, pokazali su podaci Univerziteta Johns Hopkins.

“Zdravstveni radnici su iscrpljeni, zdravstveni sistemi su prenapregnuti i vidimo da su zalihe kiseonika u nekim zemljama na opasno niskom nivou”, rekao je generalni direktor WHO Tedros Ghebreyesus.

PROČITAJTE JOŠ:  Sa tržišta BiH povučene čokoladice "Milka Oreo" zbog plastike u njima

On je kazao da je zato trenutak za zajedništvo i da se vakcinišu prvo medicinski radnici i svi koji su u najvećem riziku.

“Odbor snažno ohrabruje proizvođače vakcina da ubrzano omoguće podatke o bezbjednosti i efikasnosti vakcina”, navedeno je u preporuci.

Nedostatak takvih podataka je prepreka za osiguranje brze nabavke, ravnopravno za sve zemlje svijeta, kazali su.

“Efekti vakcina na smanjenje prenosa virusa još uvek nisu poznati, a trenutna dostupnost vakcina je previše ograničena”, dodao je Odbor.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...