Posthumno odlikovanje za džentlmena s Titanica

- Advertisement -

Francuski hemičar koji je putovao Titanikom i koji je u brodolomu nestao, prepustivši svoje mjesto u čamcu za spašavanje jednoj putnici, bit će postumno odlikovan, sto godina nakon njegovog odvažnog, džentlmenskog poteza poteza.

Za vrijeme brodoloma Titanika 36-godišnji Rene Jacques Levy prepustio je svoje mjesto u čamcu za spašavanje jednoj od putnica na brodu, ostavši na njegovoj palubi, piše u u saopćenju britanskog naučnog udruženja Royal Society of Chemistry, koje će ga odlikovati. Odlikovanje će primiti neko od Levyjevih potomaka, a bit će mu uručeno u aprilu.

PROČITAJTE JOŠ:  Amerika na korak do potpunog gašenja TikToka, Biden već najavio da će potpisati ukidanje ove mreže

Zahvaljujući arhivskim zapisima saznalo se za sudbinu mladog hemičara Levyja, rođenog u Nancyju 1875., koji je u Kanadu emigrirao 1903. zajedno sa suprugom i troje djece. U Evropu se vratio 1912. kako bi prisustvovao sahrani, nakon čega se ukrcao u Titanik da bi se vratio porodici.

“U povodu obilježavanja stogodišnjice potonuća Titanika, smatrali smo da bi bilo prikladno na ovaj način pozdraviti odvažnost jednoga od naših kolega”, rekao je predsjednik Royal Society of Chemistry David Phillips. Slavni putnički brod Titanik potonuo je nakon sudara sa santom leda na sjevernom Atlantiku 15. aprila 1912., na svom prvom putovanju. U nesreći je poginulo 1.517 putnika i članova posade.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Gdje će Bosanci i Hercegovci dočekati prvomajske praznike i šta kažu o cijeni janjetine

Bosanci i Hercegovci vrše posljednje pripreme za prvomajske praznike....

Na parkingu u Hrvatskoj snimio kukca jezivog izgleda: Zna li neko koja je ovo životinja?

Na popularnoj društvenoj mreži Reddit, često nailazimo na zanimljive...

(VIDEO) Jedna tiha i kišna sarajevska večer bez pješaka i vozača

Današnje nevrijeme, koje je naišlo poslije sparine i sunca,...