Life

Trebević-Planinarski dom Jure Franko, omiljena destinacija za ljubitelje prirode

0

Podno zapadnog grebena koji vodi ka vrhu Trebevića (1.629 m.n.v.), na nadmorskoj visini od 1.430 m.n.v., smješten je planinarski dom ‘Jure Franko’. S terase tog objekta pruža se prelijepi pogled na Sarajevo i mnoge planine.

Stazama iz nekoliko pravaca, dolazi se do tog objekta koji je omiljena destinacija za planinare i druge ljubitelje prirode iz Sarajeva, ali i goste grada. Posebno u dane kad je, u gradu, zrak nezdrav.

Planinarski dom na grebenu Trebevića izgradio je Slovenac Primož Juvan, koji godinama živi u Sarajevu. Taj objekt izgrađen je od prirodnih materijala (kamena, drveta), a krov je limeni. U građevinskim poslovima imao je podršku prijatelja.

Iako površinom nije veliki, ima sve što je potrebno da se gost osjeća prijatno, ode s osmijehom i ponovo dođe. Tom objektu ne može se prići automobilom. Od glavnog puta ima desetak minuta hoda, do objekta.

LIFE:  Mandić: U protekla 24 sata u FBiH urađen 451 test, potvrđeno novih 45 slučajeva

Slovenski planinarski dom (SPD) na Trebeviću nosi ime po Juri Franku, skijašu koji je osvojio srebrenu medalju u veleslalomu na Zimskim olimpijskim igrama 1984. godine u Sarajevu. Bila je to prva medalja na zimskim olimpijadama, dotad za bivšu Jugoslaviju, piše Fena.

Facebook komentari


Muzaferija zauzela 24. mjesto u švicarskoj Crans-Montani

Previous article

Promocija slabost turizma, informacije ne dopiru do potencijalnih gostiju

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

More in Life