Tri uspješna kandidata iz BiH otputovala u Veliku Britaniju

- Advertisement -

 

Tri uspješna kandidata iz Bosne i Hercegovine koji su osvojili prestižnu britansku Chevening stipendiju otputovali su na svoje univerzitete u Velikoj Britaniji gdje će pohađati postdiplomske studije tokom narednih godinu dana.

Chevening stipendije dodjeljuju se postdiplomcima iz cijelog svijeta koji žele studirati na visokoobrazovnim ustanovama Velike Britanije i većinom su finansirane od strane Ministarstva vanjskih poslova Velike Britanije. Namjenjene su najpametnijim i najboljim, budužim liderima koji će donijeti promjene i iskoristiti svoje stečeno znanje i ekspertizu kako bi doprinijeli napretku i razvoju svoje zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:  Bh. državljanin sa 2,74 promila alkohola napravio haos na autoputu u Hrvatskoj

Lejla Hajro-Huskić upisala je studij prostornog planiranja na University College London i kaže: “Nadam se da ću po povratku u Bosnu i Hercegovinu, gdje namjeravam ostvariti svoju karijeru, donijeti svježe znanje. Željela bih dati nove prijedloge i predložiti pristupe problemu prostornog planiranja, prilagođene postojećim administrativnim, socijalnim i ekonomski uslovima.”

Od 1996. godine, program Chevening stipendija dostupan je studentima iz Bosne i Hercegovine. Do sada, više od 140 Chevening stipendista iz Bosne i Hercegovine učestvovalo je u ovom programu.

Bivša Chevening stipendistica Ena Šahović prisjeća se svog nedavnog iskustva studiranja u Velikoj Britaniji. „Kao Chevening stipendistica, imala sam priliku da studiram na jednom od vodećih britanskih univerziteta i steknem znanje i samopouzdanje kojim mogu doprinijeti razvoju Bosne i Hercegovine. Biti dijelom Chevening zajednice  znači biti dijelom dinamične grupe talentovanih međunarodnih studenata sa kojima se možete družiti i dijeliti različita mišljenja. To je jedinstveno iskustvo koje mi je proširilo vidike i oblikovalo moj budući životni put.“ Proces podnošenja prijava za Chevening stipendije za 2013./2014. akademsku godinu počinje uskoro.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...