Trumpova vladavina i opsada Kapitola – Šta donosi 25. amandman Ustava SAD-a?

- Advertisement -

Američkom predsjedniku Donaldu Trumpu preostalo je manje od dvije sedmice na funkciji, ali članovi njegovog kabineta navodno razmatraju načine za uklanjanje predsjedničkih ovlasti nakon što su njegove pristalice nasilno nasrnule i upale u američki Kapitol u srijedu.

Demokrate u Odboru za pravosuđe Predstavničkog doma također su napisale pismo potpredsjedniku Mikeu Penceu pozivajući ga da pokrene smjenu Donalda Trumpa s funkcije, rekavši da je Trump pokrenuo čin pobune i da je ‘pokušao potkopati našu demokratiju’, prenosi BBC.

WASHINGTON D.C., USA – JANUARY 6: Police intervenes in US President Donald Trump’s supporters who breached security and entered the Capitol building in Washington D.C., United States on January 06, 2021. Pro-Trump rioters stormed the US Capitol as lawmakers were set to sign off Wednesday on President-elect Joe Biden’s electoral victory in what was supposed to be a routine process headed to Inauguration Day. ( Mostafa Bassim – Anadolu Agency )

Rasprave su usredotočene na 25. amandman američkog ustava, koji omogućava prijenosovlasti s predsjednika na potpredsjednika, bilo to privremeno ili trajno.

Amandman broj 25 Ustava SAD-a omogućava potpredsjedniku da postane vršitelj dužnosti predsjednika ako predsjednik nije u mogućnosti da nastavi obavljati svoje dužnosti, ako na primjer postane onesposobljen zbog fizičke ili mentalne bolesti.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

Dio amandmana o kojem se raspravlja nalazi se u poglavlju 4, koji omogućava potpredsjedniku i većini kabineta da predsjednika Trumpa proglase nesposobnim da izvršava svoje dužnosti.

Morali bi uputiti pismo predsjedavajućim Predstavničkog doma i Senata u kojem proglašavaju da je predsjednik nesposoban za upravljanje ili nesposobnost ‘da izvršava ovlasti i dužnosti svog ureda’. U tom trenutku, potpredsjednik Mike Pence automatski bi preuzeo vlast.

Predsjednik u tom slučaju ima pravo na pismeni odgovor, a ako ospori njihov poziv, tada konačnu odluku donosi Kongres. Za svako glasanje u Senatu i Zastupničkom domu u kojem se odlučuje o smjeni predsjednika potrebna je dvotrećinska većina.

Dok se problem ne riješi, potpredsjednik bi djelovao kao predsjednik.

Da li je ovaj mehanizam ikada ranije korišten?

Amandman broj 25 Ustava SAD-a ratificiran je 1967. godine, četiri godine nakon atentata na Johna F. Kennedyja, i imao je za cilj rješavanje pitanja predsjedničke sukcesije ako predsjednik postane onesposobljen ili nesposoban da obnaša funkciju.

PROČITAJTE JOŠ:  Katastrofa u SAD-u: Teretni brod se zabio u poznati most u Baltimoreu i srušio ga

Iz tog razloga, brojni predsjednici su koristili navedeni amandman – posebno poglavlje 3 – koje im omogućava da privremeno predaju vlast svojim potpredsjednicima.

Predsjednik George W Bush Godine je u dva navrata, 2002. i 2007. godine, postavio svog potpredsjednika na izvršnu funkciju predsjednika jer je morao biti uspavan zbog pregleda kojima je bio podvrgnut.

Predsjednik Ronald Reagan učinio je isto 1985. godine kada je bio u bolnici zbog operacije karcinoma.

Ali se ipak do sada nije desilo da jedan predsjednik SAD-a bude trajno svrgnut sa funkcije  po osnovu 25. amandmana Ustava.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...

Nakon protesta Vlada FBiH pristala na dogovor: Rudarima će biti isplaćene dvije plate

Rudari i predstavnici Vlade FBiH postigli su dogovor na...

Posljednji pozdrav Abdulahu Sidranu: Zbogom Avduka, tvoj duh je ostao s nama i lebdi kao čuvar nad Sarajevom

Bosanskohercegovački pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran preminuo je...