Turistički sektor bi zbog pandemije COVID-19 mogao pretrpjeti gubitke od trilion dolara

- Advertisement -

Čelnik Instituta Svjetskog turističkog foruma Bulut Bagci izjavio je da bi globalna turistička industrija mogla pretrpjeti gubitak i do trilion dolara zbog globalne epidemije COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

Ukazujući na progresivno širenje koronavirusa u cijelom svijetu, Bagci je za AA kazao da aktuelna kriza ponajviše pogađa turističku industriju i da bi u tom sektoru bez posla moglo ostati i do 50 miliona ljudi u svijetu.

“Globalno turističko tržište godišnje inkasira 1,7 triliona dolara, a zbog epidemije su nastali gubici koji se već sada procjenjuju na 600 miliona dolara. Gubici će do kraja godine porasti i do trilion dolara“, kazao je Bagci.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Srbiji: Ubio bivšu ženu i ranio njenog brata

On je također kazao da je širenje virusa izazvalo blokadu 70 posto sektora za turistička putovanja, a da negativne posljedice i dalje rastu.

Ističući kako su neke evropske zemlje zakašnjele u reakciji na širenje koronavirusa, Bagci je kazao da bi ekonomski gubici u sektorima povezanim s turizmom u konačnici mogli premašiti i pet triliona dolara.

Dodao je da je najmanje 60 sektora oslonjeno na turizam, Bagci je kazao da će oporavak te privredne grane biti dugotrajan proces i po okončanju pandemije COVID-19.

PROČITAJTE JOŠ:  Prelaskom na ljetno računanje vremena mijenja se i termin "skupe" i "jeftine" struje

On je pozvao rukovodioce turističkih kompanija da već sada fokus stave na posljednji kvartal ove godine i da im zadnja opcija bude otpuštanje radnika.

Prema podacima sa specijaliziranog internet portala “Worldometer“, koronavirusom je dosad u svijetu zaraženo ukupno 284.697 ljudi, a od posljedica zaraze preminula je najmanje 11.842 osoba.

Izliječeno je 93.576 boljela osoba, a trenutno je na liječenju 179.279 zaraženih, među kojima je 8.109 osoba u teškom stanju.

Epidemijom su najteže pogođene Italija sa 4.032 smrtna slučaja, zatim Kina s 3.255 umrlih i Iran u kojem je od posljedica zaraze preminulo 1.556 ljudi.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...