Twitter zbog “veličanja nasilja“ prekrio objavu Trumpa

- Advertisement -

Društvena mreža Twitter zbog “veličanja nasilja“ prekrila je objavu američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi sa protestom zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom hapšenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Twitter je na objavu predsjednika SAD-a postavio upozorenje koje onemogućuje prikaz objave bez klika “prikaži“.

U upozorenju se navodi da je objava Trumpa prekršila pravilo Twittera koje se odnosi na “veličanje nasilja“, ali da će ostati dostupna zbog javne koristi.

“Ovi razbojnici (demonstranti) prljaju uspomenu na Georga Floyda i ja to neću dozvoliti. Upravo sam razgovarao sa guvernerom  Minneapolisa Timom Waltzom, kazao sam mu da je vojska uz njih. Mi ćemo uspostaviti kontrolu u slučaju nasilja, no kada počne pljačka bit’ će ispaljeni meci“, napisao je Trump u svojoj objavi.

PROČITAJTE JOŠ:  Prevrnulo se vozilo, ministar i pratnja pomagali povrijeđenima

Floyd (46) je uhapšen u ponedjeljak u Minneapolisu, nakon što je navodno pokušao da koristi krivotvorenu novčanicu od 20 dolara u lokalnoj trgovini. Video snimci brutalnog hapšenja objavljeni su na društvenim mrežama. Policajci su mu stavili lisice i oborili ga na zemlju te mu je jedan od njih pritisnuo koljeno na vrat. Iz policije tvrde da se opirao hapšenju.

Uprkos tome što je Floyd u nekoliko navrata govorio da ne može da diše, policajac nije dizao koljeno s njegovog vrata. Ubrzo nakon toga učinilo se da je Floyd izgubio svijest, ali policajac je zadržao identičan položaj prema žrtvi. Umro je ubrzo nakon što su ga odveli u bolnicu.

PROČITAJTE JOŠ:  U saobraćajnoj nesreći kod Ilijaša poginula jedna osoba

Četiri policajca otpuštena su zbog ubistva, a događaj je izazvao masovne proteste i negodovanje protiv policijske brutalnosti. Floydova porodica rekla je da žele da policajci budu optuženi za ubistvo.

Floydova smrt ima mnoge sličnosti sa onom Erica Garnera, koji je umro tokom kobnog hapšenja 2014. u New Yorku, koji je također, nekoliko puta govorio policajcima da ne može disati.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...