U FBiH obustavljen javni prijevoz i rad trgovina, uz određene izuzetke

- Advertisement -

Federalni štab civilne zaštite na današnjoj sjednici u Sarajevu donio je naredbu o obustavljanju linijskog, vanlinijskog i željezničkog javnog prijevoza u Federaciji, s izuzetkom registrovanih taksi prijevoznika uz poštivanje higijensko-epidemioloških mjera.

https://www.facebook.com/lifebamagazin/videos/231329824926342/

Te mjere podrazumijevaju zaštitnu opremu za vozača koja uključuje masku, rukavice i naočale, te obavezno provođenje dezinfekcije vozila nakon svake izvršene usluge.

Direktor Fedralne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak rekao je na pres-konferenciji nakon sjednice da je štab naredio i obustavu rada trgovina u Federaciji, uz određene izuzetke.

– Naredba se ne odnosi na prodavnice prehrambenih i higijenskih artikala, ribarnice, apoteke, poljoprivredne apoteke i prodavnice veterinarskih i medicinskih proizvoda, benzinske pumpe, kioske, pekare, hemijske čistione, prodavnice ortopedskih i drugih pomagala, prodavnice dječije opreme, prodavnice hrane za životinje, prodavnice građevinskog, vodo i elektro materijala, logističke i distributivne centre hrane, pića i higijenskih proizvoda, te veledrogerije – pojasnio je Solak.

PROČITAJTE JOŠ:  Sarajevo: Zmija na Alipašinom Polju, građani sumnjaju da je poskok

Dodao je da se obustavlja i rad otvorenih pijaca i tržnih prostora oko prodajnih objekata osim otvorenog pijačnog i tržnog prostora sa poljoprivredno-prehrambenim proizvodima, uz osiguranje protoka kupaca na način da bude omogućena potrebna socijalna distanca od namjanje 1,5 metara i poštivanje svih ostalih higijensko-epidemioloških mjera.

Solak je naveo da je donesena i naredba o stavljanju pod zdravstveni nadzor i izolaciju za vrijeme trajanja mjera pritvora i kazne zatvora, te da je naređeno uspostavljanje trijažnih punktova sa sanitarnim upitnicima na ulazima u zdravstvene i socijalne ustanove.

PROČITAJTE JOŠ:  Simpatičan prizor na Vilsonovom šetalištu: Pačići krenuli u baštu kafića

Istaknuto je da je u Federaciji trenutno 16 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, od toga pet u Mostaru, četiri u Konjicu, tri u Zenici, te po jedan u Tešnju i Orašju.

Fena

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...