U Hrvatsku doselilo najviše osoba iz BiH

- Advertisement -

Prema podacima koje je objavio Državni zavod za statistiku (DZS) iz Hrvatske se u 2018. godini odselilo 39,5 tisuća, a doselilo 26 tisuća osoba, najviše iz BiH, što ukazuje na negativnu demografsku sliku Hrvatske, javlja Anadolu Agency (AA).

S obzirom na 39.515 odseljenih i 26.029 doseljenih osoba, u Republici Hrvatskoj u prošloj godini migracijski saldo je negativan i iznosi -13.486,  izvijestio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Od ukupnog broja odseljenih, najviše je onih u dobi od 20 do 39 godina, koji su većinom migrirali u Njemačku, priopćio je (DZS).

PROČITAJTE JOŠ:  NovamaS ponovo pokazala humanost, na modnoj reviji skupila 1.325 KM za Nikolinu Pejičić

Lani se iz inozemstva doselilo oko 33 posto hrvatskih državljana i 67 posto stranaca, a od ukupnog broja doseljenih 40 posto osoba je iz Bosne i Hercegovine, navodi DZS. Četvrtina od ukupnog broja doseljenih, doselio se u Grad Zagreb.

DZS navodi da se iz Hrvatske u spomenutom periodu odselilo 92 posto hrvatskih državljana i osam posto stranaca, a najviše ih se odselilo u Njemačku, oko 55 posto.

U ukupnom broju doseljenih osoba iz inozemstva udio muškaraca je oko 3/4, a odseljenih oko 55 posto. U inozemstvo se odselilo najviše osoba u dobi od 20 do 39 godina, njih 45,5 posto.

PROČITAJTE JOŠ:  Prije 21 godinu ubijen je premijer Srbije Zoran Đinđić

Najviši udio od ukupnog broja doseljenih iz inozemstva imali su Grad Zagreb, oko 24 posto, i Splitsko-dalmatinska županija s nešto više od 11 posto osoba.

Zbog primjene novog Zakona o prebivalištu podaci od 2013. uključuju osobe koje su napustile prebivalište u trajanju duljem od godinu dana radi privremenog odlaska izvan Hrvatske i svoj su privremeni odlazak prijavile Ministarstvu unutarnjih poslova, navodi DZS.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...