U Italiji 424 osobe zaražene koronavirusom, tri pacijenta izliječena

- Advertisement -

Italija, u kojoj je dosad umrlo 12 ljudi u epidemiji koronavirusa, objavila je u srijedu navečer da je u zemlji ukupno 424 osoba zaraženo, prema podacima Civilne zaštite koje prenose svjetske novinske agencije.

Novi podaci šefa Civilne zaštite Angela Borellija ne sadrže informacije o smrtnim ishodima, ali se navodi da su tri pacijenta u potpunosti ozdravila.

Riječ je o tri pacijenta liječena u Rimu od početka februara, od koji je par kineskih turista i  mladić koji se vratio iz Kine. To su bili prvi slučajevi koronavirusa u Italiji.

“Tri pacijenta koji su bili pozitivni na koronavirus su izliječeni. To je poruka Talijanima da je bolest izlječiva”, rekao je Francesco Vaia, direktor talijanske referentne bolnice za zarazne bolesti Spalanzani u Rimu.

Bolnica je u liječenju koristila antivirusnu eksperimentalnu terapiju, precizirao je. Liječnici su eksperimentirali s antiviralnim agensima i lijekovima koji se koriste protiv virusa ebole.

PROČITAJTE JOŠ:  U sudaru tri vozila kod Zenice povrijeđene četiri osobe

Samo 36 oboljelih je na intenzivnoj njezi, istaknuo je Borelli.

Od petka je provedeno 9687 testiranja i manje od 4 posto je bilo pozitivno, navodi Civilna zaštita. Testirane su osobe sa simptomima i one koje su bile u kontaktu s pozitivnim osobama, precizirao je Borelli.

Najpogođenija je Lombardija, ekonomsko središte Italije gdje ima 258 slučajeva oboljenja, među kojima prvi puta i četvero djece (u dobi od 4 godine, dvoje 10-godišnjaka i jedan 15-godišnjak) koji imaju blage simptome.

Osamnaest karabinjera iz Codogna od srijede je u izolaciji zbog mjera opreza jer su bili na oproštajnom susretu s kolegom koji je zaražen. Codogno i devet gradova Veneta su pod karantinom nakon hospitalizacije 38-godišnjeg “nultog pacijenta”, uz kojeg se povezuje većina slučajeva u Lombardiji.

PROČITAJTE JOŠ:  Zeničkim rudarima počela isplata plata i toplog obroka

U Venetu je zaražena 71 osoba i tamo je u petak zabilježen prvi smrtni slučaj te bolesti.

Tri osobe izliječene su u Laciju i one nisu povezane s epidemijom na sjeveru zemlje.Škole, univerziteti i kina zatvoreni su i otkazano nekoliko javnih događanja.

Postoje strahovi da bi širenje koronavirusa moglo  dovesti Italiju u ekonomsku recesiju, navodi  BBC čiji izvještač iz Milana navodi kako su  prazni kafića, restorani u gradu,  u hotelima su otkazani najavljeni dolasci gostiju.

Povjerenica EU za zdravstvo Stella Kyriakides rekla je novinarima nakon sastanka s talijanskim ministrom zdravlja u Rimu: “To je pitanje koje zabrinjava, ali ne smijemo popustiti u panici.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...