U Mostaru akcija za ugrožene zemljotresima u Nepalu: Uz vojnički grah sakupljani dobrovoljni prilozi

- Advertisement -

Oružane snage BiH pripremile su 3.000 porcija vojničkog graha koji volonteri u razdoblju od 12 do 15 sati djele građanima Mostara po simboličnim cijenama. Cilj ove humanitarne akcije, koja se održava u organizaciji Franjevačkog samostana Sv. Petra i Pavla i franjevačke mladeži iz Mostara, je prikupiti što više sredstava za pomoć ugroženima u zemljotresima koji su nedavno pogodili Nepal, prenosi Anadolu Agency.

“Nepal može biti fizički daleko od nas, tisućama kilometara, ali ne smije biti daleko od nas duhom solidarnosti i empatije”, kazao je gvardijan Franjevačke provincije fra. Iko Skoko, koji je ovu humanitarnu akciju i pokrenuo.

Na žalost, kako je istakao, “znamenka stradalih za koju mi čujemo nije konačna i za vjerovat je da će biti još puno stradalih u onim velikim planinama”.

“Stoga je  ova akcija više značajna za nas neogo za Nepal, da pokažemo da fizičke daljine nas ne smiju udaljiti i da mi moramo pokazati duh solidatnosti i duh empatije ljudima koje pogodi katastrofa. Naravno, mi ovim ne možemo riješiti probleme Nepala, ali možemo iskazati svoje sazrijevanje i svoju empatiju kroz ovu solidarnost. Zato smo organizirali akciju pod nazivom ‘Nepalci su i naši prijatelji'”, pojasnio je Skoko.

Za uključivanje Oružanih snaga BiH u ovu akciju dobio je, kako kaže, ideju 1. svibnja u Olovu gdje vidio kako vojska kuha grah i plijeni veliku pažnju građana.  Ministarstvu  OS BiH je napisao molbu da vojska za ovu akciju skuha grah, što je rado prihvaćeno.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvorena ASA bolnica: Prva privatna opća bolnica u Sarajevu

“Vojnički grah svima nama je poznat kao najbolji grah, a koliko vidimo po ljudima koji su došli objedovati na šetalištu, zaista i jeste”, kazao je Skoko.

Vlado i Leonarda Marinović došli su sa svojom cijelom obitelji, a kako kažu, ovo je jedan od najljepših načina da pomognu onima kojima je potrebno.

“Nisam morala praviti ručak, a zaista uživam sa cijelom obitelji i na taj način pomažem ljudima u Nepalu”, kazala je Leonarda ističući da nije nikada u živoptu jela ukusniji  grah.

PROČITAJTE JOŠ:  Šta se dešavalo u Mostaru?

Oduševljenje vojničkim grahom i humanitarnom akcijom nije skrivala  ni rektorica Sveučilišta u Mostaru Ljerka Ostojić.

“Ja sam jako sretna da ima ovako akcija za pomoć ljudima koji su nama daleko i koji su nama nepoznati. Koliko vidim, ljudi su jako senzibilizirani i za ovakvu akciju i mnogi su najavili da će doći. Baš me veseli da je ovo općedruštveno prihvatljivo i da je naš svijet prepoznao da bismo trebali biti ovdje i da to jesmo”, kazala je  Ostojić.

Grah se djelio i kod zvonika Franjevačkog samostana, gdje je najveća frekvencija turista. Cijena porcije graha nije određena, nego “dobrovoljna”, a bez ikakve naknade dijeli se i beskućnicima. Sav prikupljeni prihod putem Humanitarne organizacije Caritas bit će prosljeđen žrtvama Nepala, a organoizatori vjeruju da ovo neće biti jedina akcija i da će im se sa sličnim projaktima pridružiti i ostali humanisti.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...