U Sloveniji 1676 novozaraženih, 46 preminulih

- Advertisement -

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1767 novih zaraza koronavirusom, a umrlo je 46 oboljelih osoba, pa će vlada popodne produžiti trajanje restrikcija na još tjedan dana.

S provedenih 7391 testova potvrđeno je 1767 novozaraženih, a udio pozitivnih testova je 23,91, objavio je na twitteru glasnogovornik vlade za Covid-19 Jelko Kacin, dodavši da je novozaražeih za oko tristo manje nego prethodni dan, što daje nade da bi uskoro moglo doći do trenda smanjenja broja novih zaraza i stišavanja epidemije, prenosi Hina.

Prema podacima ministarstva zdravstva, ukupan broj potvrđenih zaraza od početka epidemije povećao se na 71.073, od čega je aktivno 20.174 slučajeva, dok 14-dnevna incidencija zaraze iznosi 963.

U bolnicama je trenutno 1302 pacijenata, što je 32 više nego prethodni dan, dok je na intenzivnim odjelima jedan teže oboljeli manje i sada ih je tamo 215.

PROČITAJTE JOŠ:  Snažan zemljotres jutros zatresao BiH, epicentar na granici sa Crnom Gorom

Umrlo je još 46 osoba, pa je broj preminulih od početka epidemije povećan na 1245.

Zašto stroge mjere još ne daju bolji rezultat?

Infektologinja Bojana Beović, koja vodi stručni tim vlade za Covid-19, izjavila je jučer da se, unatoč tome što su najstrože mjere u Sloveniji na snazi već mjesec dana, drugi val epidemije ne stišava, iako je to nekim zemljama poput Austrije uspjelo već nakon nekoliko tjedana od uvođenja strogih mjera.

Po njenoj je ocjeni to, među ostalim, i rezultat stalnih “polemika” oko svrsishodnosti mjera, koje forsiraju mediji i dio javnosti, što rezultira smanjivanjem opreza i pridržavanja mjera.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas kod Zagreba: Radnici pronašli ljudski kostur i ostatke odjeće

Kako prenose neki slovenski mediji, Beović je ovih dana policiji prijavila anonimne prijetnje koje su joj zbog njenog rada u stručnom timu upućivane e-poštom, a isto je učinio i još jedan član vladine stručne skupine.

Prema najavama, slovenska će vlada danas popodne na svojoj redovnoj sjednici postojeće stroge epidemiološke  mjere produžiti za još tjedan dana, a relaksacija nekih mjera možda se može očekivati tek negdje oko Božića.

Najstrože epidemiološke mjere u Sloveniji na snazi su već mjesec dana, do značajnijeg smanjivanja širenja zaraze još nije došlo, a vlada prema odluci Ustavnog suda svakog tjedna mora odlučiti o daljnjem produžavanju mjera ili njihovom ublažavanju.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...