U Srbiji živi 300 hiljada stanovnika manje nego 2002. godine

- Advertisement -

Srbija broji ukupno 7.186.862 stanovnika što je za oko 300 hiljada manje u odnosu na popis stanovništva iz 2002. godine, saopštio je danas direktor Republičkog zavoda za statistisku Srbije Dragan Vukmirović.

U Srbiji živi najviše Srba, pet miliona 988 hiljada 150, što u odnosu na ukupni broj stanovnika iznosi 83,32 posto. U odnosu na popis iz 2002. godine, Srba je u Srbiji bez Kosova manje za 224 hiljade 688. Na drugom mjestu po popisu u Srbiji su Mađari, kojih ima 253 hiljade 899, na trećem mjestu su Romi, kojih je 147 hiljada 604, koji su na ovom popisu zabilježili i najveći porast. Na četvrtom mjestu po brojnosti su Bošnjaci, kojih ima 145.278. Bošnajka u Srbiji za devet hiljada više nego što je to bilo na popisu od 2002. godine kada su prvi put imali pravo da za nacionalnu odrednicu koriste riječ Bošnjak. Kao “Muslimani” sa velikim “M” ozjasnilo se 22.301 stanovnika Srbije. Albanaca, koji su protestovali ovaj popis, registrovano je 5.809.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Srbiji: Ubio bivšu ženu i ranio njenog brata

U Srbiji živi još dvadeset nacionanih zajednica koje broje više od dvije hiljada pripadnika. Pored Srba uzimana je nacionalna odrednica u kojoj su Albanci, Bošnjaci, Bugari, Bunjevci, Vlasi, Goranci, Jugosloveni, Mađari, Makedonci, Muslimani, Nemci, Romi, Rumuni, Rusi, Rusini, Slovaci, Slovenci, Ukrajinci, Hrvati, Crnogorci.

Prezentujući konačne podatke o broju stanoništva po nacionalnoj osnovi iz popisa stanovništva koji je održan prošle godine, Vukmirović je rekao da su razlozi smanjenja broja stanovnika Srbije manji prirodni priraštaj, iseljavanje u inostranstvo i bojkot Albanaca na popisu u tri opštine na jugu Srbije.

PROČITAJTE JOŠ:  Makedonac i Bosanac biciklima krenuli na hadž u Mekku

On je rekao da je porast broja stanovništva po regionima zabilježen samo u beogradskom području, dok je u svim ostalim dijelovima Srbije broj stanovnika manji nego prije deset godina. Prema podacima iz popisa, od 168 opština u Srbiji broj stanovnika je povećan u samo u 25, a najviše u Novom Pazaru 16,76 odsto. U mjestu Crna Trava za čak 35,12 posto smanjen je broj stanovnika.

Anadolija

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Na tržištu BiH opasni toksini pronađeni u raženom brašnu

Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine je putem...

Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Vijeće Osnovnog suda u Trebinju produžilo je pritvor sedamnaestogodišnjem...

Pekar optužen za krijumčarenje migranata: Afganistance i Turčina preuzeo u Sarajevu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Duška...

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...