Udruženje ‘KreArtivci’: Pobjeda umjetnosti nad opakim bolestima [video]

- Advertisement -

Sve nedaće koje se dese ženi tokom njenog života, borba sa opakom bolešću, letargija, samoća ili nešto drugo mogu se umanjiti ili potpuno nestati kada se pretoče u umjetnost, a dokaz za to su junakinje iz Udruženja žena “KreArtivci” iz Sarajeva.

Većina njih, oko 90 posto, borile su se s karcinomom i pobijedile ga, jer je prevladala njihova želja za duhovno bogatim životom i ispunjenom svakodnevnicom. One slikaju, vezu, plešu, smiju se, inspirišu i što je najvažnije podržavaju jedna drugu, a pritom pozivaju sve žene da im se pridruže i s njima zajedno otkrivaju nove svjetove ručnog rada.

Predsjednica Udruženja “KreArtivci” Lejla Popara, žena koja daje dio sebe da bi sve funkcionisalo kako treba, kazala je u razgovoru za Fenu da je ideja potekla od nekoliko njih koje su tražile prostor kako bi realizovali svoje ideje, nešto drugačije što se ne može naći.

PROČITAJTE JOŠ:  Novi napad u Sydneyu: Svećenik izboden nožem tokom službe u crkvi

Iako neke od njih još uče, slikanje, pirografija – tehnika toplotnog crtanja na papiru, koži i drvetu, zatim zlatovez – tehnika koju članice čuvaju od zaborava, skrabuk – pozivnice, albumi, korpice, slikanje na svili te reciklaža, dio su onoga što članice stvaraju, a drugi dio posvećen je svemu drugom čega se sjete, što u konačnici daje veliki uspjeh.

Udruženje broji oko 50 članica koje uskoro ponosno slave četvrtu godišnjicu rada te pozivaju sve da im se pridruže, a uslov je da su žene.

– Sve što radimo, radimo zajedno, trudimo se da pozitivnom energijom ispunimo svakodnevnicu i sve ono što smo preživjele – kazala je Popara.

Dio tih unikatnih radova plasiraju na tržište, a dio zadrže za sebe da ih podsjete na zajedničko provedeno vrijeme. Nedavno su organizirale još jedan kurs, a to je pravljenje stvari za vjenčanje.

PROČITAJTE JOŠ:  Oprez: Medvjedi u urbanom dijelu Babanovca na Vlašiću

– Ne postoji nešto što ne znamo napraviti. Članice stvaraju nevjerovatne stvari i to jako dobro. Zbog toga pokušavamo iznaći način da to plasiramo na tržište i da svoje znanje iskoristimo i usput nešto i zaradimo – naglasila je Popara te pozvala organizacije, ustanove, institucije, firme da kroz saradnju pomognu rad Udruženja.

Finansijska dobit im nikad nije bila cilj, dodala je, već isključivo pomoć jedna drugoj.

– Idemo zajedno i ostvarujemo zacrtane ciljeve – zaključila je Popara.

Članice su nedavno i organizirale prvu uspješnu “Izložbu radova pirografije na koži, drvetu i papiru” na kojoj su predstavile oko 150 eksponata, jedinstvenih u regionu.

Te vješte i vesele žene svoje proizvode nude na Facebooku i Instagram stranici pod nazivom KreArtivci.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...

Kod Bosanskog Broda pronađena petogodišnja djevojčica iz Njemačke koja je žrtva trgovine ljudima

Na području Bosne i Hercegovina, tačnije na prijelazu Bosanski...

Legendarni Mima Šiš iz kultne Audicije imao moždani udar

Glumac Jasmin Geljo, iz legendarne predstave Audicija pretrpio je...