Umjetna inteligencija koja omogućava dopisivanje s bilo kim, čak i nakon smrti

- Advertisement -

Ako je neko patentirao tehnologiju, ne znači da će ta tehnologija ikad vidjeti svjetlo dana. Ipak, patent koji je Microsoft registrirao u SAD-u mogao bi mnogima donijeti utjehu i olakšati period tugovanja, piše dnevnik.hr.

Naime, Microsoft je patentirao chatbot kojeg pogoni umjetna inteligencija, a kojem je glavna zadaća imitirati neku osobu, primjera radi, preminulog člana porodice ili prijatelja. Iako na prvi pogled ideja podsjeća na nešto iz naučno-fantastičnih filmova, činjenica da možete “porazgovarati” s dragom osobom i nakon što ona više nije tu, za mnoge bi moglo olakšati period tugovanja.

PROČITAJTE JOŠ:  Drama u Trebinju: Maloljetnik prijetio pokoljem u srednjoj školi

U Microsoftu su zamislili da taj chatbot funkcionira u obliku aplikacije za pametni telefon, a da bi zaista funkcionirao, treba pristup velikoj količini privatnih i osjetljivih informacija, poput prepiske s nekom osobom, kako bi umjetna inteligencija prepoznala i naučila imitirati stil kojim je osoba pisala, riječi koje je koristila i način na koji se izražavala. Kao glavni izvor podataka spominju se profili na društvenim mrežama i aplikacijama za dopisivanje.

S obzirom na to da nam je digitalna prisutnost na internetu i društvenim mrežama sve jača, umjetnoj inteligenciji ne bi trebalo biti teško prikupiti dovoljno informacija za stvaranje “virtualne” osobe. No, postavlja se pitanje, bi li osoba koja je preminula željela da se njen digitalni život koristi i nakon njene smrti.

PROČITAJTE JOŠ:  U Gacku i Bileći 28 stanovnika prijavilo štetu poslije zemljotresa

Očito je da će, ako ovakva aplikacija ikad zaživi, biti potrebno oprezno sročiti pravila korištenja. A ko zna, možda ćemo u budućnosti u oporuci navoditi i kako želimo da naši najmiliji nastave pričati s nama i nakon smrti?

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...