Umro glumac Petar Kralj

- Advertisement -

Jedan od najvećih srpskih glumaca Petar Kralj umro je u četvrtak u Beogradu u 70. godini života, objavilo je beogradsko kazalište Atelje 212.

Kralj, rođen u Zagrebu 4. travnja 1941. godine, diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, bio je stalni član Ateljea 212 od 1968. do 1979. godine, nakon čega je prešao u slobodne umjetnike. Igrao je na scenama mnogih kazališta, a najviše u Ateljeu 212 i beogradskom Narodnom pozorištu.

PROČITAJTE JOŠ:  Još se traga za tijelom malene Danke Ilić

Monodrama Mome Dimića ”Živeo život Tola Manojlović”, koju je premijerno izveo 1967. godine, još uvijek je na repertoaru Ateljea 212 i odigrana je više od 400 puta.

Odigrao je zapažene uloge u djelima srbijanske i svjetske dramske baštine, a ostat će upamćen i po brojnim filmovima među kojima su i Poseban tretman, O pokojniku sve najlepše, Una, Dogodilo se na današnji dan, Početni udarac, Underground, Tri letnja dana i drugi.

Također je glumio u brojnim televizijskim serijama, među kojima su Maksim našeg doba, Bolji život, Zaboravljeni, Srećni ljudi i druge.

PROČITAJTE JOŠ:  Uhapšen 54-godišnji Tuzlak: Policija mu pronašla 12 kilograma droge, pištolj i puške

Tijekom svoje bogate glumačke karijere osvojio je mnoge nagrade, među kojima je nekoliko Sterijinih nagrada (prvu je dobio kao najbolji mladi glumac 1965.), nagrada za najbolje glumačko ostvarenje u komediji, nekoliko ”Zlatnih lovorovih vijenaca” festivala u Sarajevu, nagrade ”Raša Plaović” beogradskog Narodnog pozorišta, a dobitnik je i priznanja za životno djelo ”Dobričin prsten” i ”Pavle Vujisić”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo apel za liječenje Fojničanke Hašeme Huzbašić koja ima tumor

Udruženje Pomozi.ba pokrenulo je apel za liječenje Hašeme Huzbašić...

1. i 2. maj će biti neradni dani u Federaciji BiH

Srijeda i četvrtak, 1. i 2. maj 2024., bit...