Umro je kultni francuski glumac Michel Piccoli

- Advertisement -

Slavni francuski filmski i kazališni glumac Michel Piccoli, koji je je tokom života surađivao s međunarodnim rediteljskim zvijezdama kao što su Luis Bunuel, Claude Sautet, Marco Ferreri i Nanni Moretti, umro je 12. maja u 94 godini.

Gilles Jacob, dugogodišnji Piccolijev prijatelj i bivši direktor Filmskog festivala u Cannesu, rekao je francuskim medijima da je Piccoli umro od posljedica moždanog udara 12. maja u krugu svoje porodice, supruge Ludivine i djece Inorda i Missije.

Piccoli se pojavio u više od 170 filmova i bio je poznat po raznim ulogama, igrajući sve, od zavodnika do policajaca i gangstera, a našao se i u ulozi Pape u filmu „Habemus Papa“ (2011.).

PROČITAJTE JOŠ:  Preminuo Harun Handžić: Dječak koji se od teške bolesti liječio u Turskoj

Prvu glavnu ulogu ostvario je 1963. godine u filmu „Prezir“, reditelja Jean-Luc Godarda, a igrao je i u filmovima „Smrt u vrtu“, „Dnevnik jedne sobarice“, „Ljepotica dana“, „Mliječna staza“, „Diskretni šarm buržoazije“, „Fantom slobode“ i mnogim drugim.

Prema novinskoj agenciji AFP, a čije pisanje prenose mediji, Piccoli je bio glumac koji je izgradio izuzetno plodnu karijeru u dugometražnom filmu, a smatrao se francuskom verzijom Caryja Granta.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija: U požaru kod Zenice poginule dvije starije žene

1980. na filmskom festivalu u Cannesu osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu za film „Skok u prazno“, reditelja Marca Bellochija, a dvije godine kasnije osvojio je Srebrnog medvjeda na festivalu u Berlinu za ulogu u filmu „Čudna afera“, reditelja Pierrea Granier-Deferrea.

Piccoli je također nastupao i na pozornici, igrajući drame Arthura Schnitzlera, Henrika Ibsena, Molièrea i mnoge druge. Kultni francuski glumac se tri puta ženio, a druga supruga bila mu je poznata francuska šansonjerka i glumica Juliette Greco.

 

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

VSTV BiH imenovao nosioce pravosudnih funkcija

Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV...

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...