Umro scenarist Spider-Mana, Alvin Sargent

- Advertisement -

Alvin Sargent, dvostruki oskarovac koji je napisao scenarij za trilogiju o Spider-Manu umro je u četvrtak u dobi od 92 godine u svojem domu u  Seattleu, pišu američki mediji.

Nagradu Oscar za najbolji adaptirani scenarij osvojio je dvaput, za film o strahotama holokausta, “Julia” iz 1977., utemeljen na osobnim spisima Lillian Hellman i za film “Obični ljudi” iz 1980. o američkoj obitelji koja se suočava s brojnim tegobama.

PROČITAJTE JOŠ:  Inspekcija u RS-u zabranila uvoz 1.630 kilograma jagoda iz Albanije

Godine 1974. nominiran je za Oscara za film “Mjesec od papira”. Manje zahtjevna publika pamtit će ga po kasnijem radu na akcijskim filmovima o Spider-Manu. Sargent je godine 2004. napisao scenarij za film Spider-Man 2. te 2007. godine za film Spider-Man 3. U 2012. je napisao ‘reboot’ trilogije Sama Raimija u režiji Marca Webba.

Spider-Man je američki akcijski film iz 2002. godine, prvi u trilogiji i Raimijevoj režiji, a temelji se na istoimenom Marvelovu strip junaku.

PROČITAJTE JOŠ:  Pokušaj ubistva u Tuzli: U pucnjavi ispred kafića ranjen muškarac, privedene dvije osobe

Sargent je karijeru započeo pišući scenarije za televiziju, a na veliki ekran se otisnuo 1966. scenarijem za triler “Neobična krađa” s Michaelom Caineom u glavnoj ulozi, prenosi Hina.

Uz navedene filmove, napisao je scenarije za brojne filmske uspješnice, među kojima su “Zločin u krvi” (1978.), “Što ćemo s Bobom?” (1991.), “Slučajni junak” (1992.). “Samo tu ne” (1999.) i “Nevjerna” (2002.).

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...