LifeLife news

UN: Prirodne katastrofe sve češće, ekonomski gubici veći ali smrtnost opada

0
UN: Prirodne katastrofe sve češće, ekonomski gubici veći ali smrtnost opada, Life.ba

Prirodne katastrofe pogađaju svijet četiri do pet puta češće i uzrokuju sedam puta veću štetu nego 1970-ih, saopćila je UN-ova Svjetska meteorološka organizacije (WMO).

Ali ove katastrofe ubijaju mnogo manje ljudi. Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća prirodne katastrofe odnosile su u prosjeku oko 170 života dnevno u cijelom svijetu. U 2000-im to je palo na oko 40 dnevno, objavila je u srijedu Svjetska meteorološka organizacija u izvještaju koji je obuhvatio više od 11.000 prirodnih katastrofa u posljednjih pola stoljeća, prenosi AP.

Izvještaj dolazi u trenutku kada se čitav svijet susreće sa katastrofama, i kada su Sjedinjene Države  pogođene snažnim uraganom Ida i požarima koji su prouzrokovani sušom.

– Dobra vijest je da smo uspjeli smanjiti broj žrtava nakon što smo počeli imati sve veći broj katastrofa: vrućine, poplave, suše, a posebno intenzivne tropske oluje poput uragana Ida, koji je nedavno pogodio Louisianu i Mississippi u Sjedinjenim Državama – rekao je na konferenciji za novinare Petteri Taalas, generalni sekretar Svjetske meteorološke organizacije.

Ali on je naglasio da je loša vijest da su ekonomski gubici rasli veoma brzo i taj bi se rast mogao nastaviti.

– Vidjet ćemo više klimatskih ekstrema zbog klimatskih promjena, a ti negativni trendovi u klimi nastavit će se i sljedećih desetljeća – upozorio je Petteri Taalas.

LIFE:  Istraživanje: Sjedenje osam sati dnevno može povećati rizik od moždanog udara

U sedamdesetim godinama prošlog stoljeća svijet je u prosjeku godišnje imao oko 711 prirodnih katastrofa, ali od 2000. do 2009. godine taj broj iznosio je do 3.536 godišnje ili gotovo 10 dnevno, prema izvještaju koji je uzeo podatke Centra za istraživanje epidemiologije katastrofa u Belgiji. Prosječan broj godišnjih katastrofa malo je pao u 2010. na 3.165, navodi se u izvještaju.

Najveći broj smrtnih slučajeva i ekonomskih gubitaka tokom 50 godina bio je prouzrokovan olujama, poplavama i sušama.

Više od 90 posto od više od dva miliona smrtnih slučajeva zabilježen je u zemljama u razvoju, dok se gotovo 60 posto ekonomske štete dogodilo u bogatijim zemljama.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća prirodne katastrofe koštale su oko 175 miliona dolara godišnje na globalnom nivou. To se 2010. godine  povećalo na 1,38 milijardi dolara godišnje.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like