Usmjereni mikrotalasi mogući uzrok misterioznog ‘sindroma Havana’

- Advertisement -

Izvještaj američke Nacionalne akademije nauka otkriva da je “usmjereno” mikrotalasno zračenje vjerovatni uzrok bolesti američkih diplomata na Kubi, u Kini, Rusiji i drugim zemljama. Studija, koju je naručio State Department, najnoviji je pokušaj objašnjenja “sindroma Havana”, koji je prvi put prijavljen krajem 2016. godine, pišu svjetski mediji, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Usmjerena, pulsirajuća radiofrekvencijska energija je najvjerovatnije” objašnjenje misterioznih simptoma koje su doživjele diplomate u američkim ambasadama na Kubi i u Kini, navodi se u izvještaju Nacionalne akademije nauka koji je američka vlada objavila proteklog vikenda – četiri godine nakon prvih prijavljenih slučajeva u ambasadi u Havani, piše  Associated Press (AP), prenosi Fena.

Studija, objavljena u subotu, 5. decembra, otkriva da je usmjereno mikrotalasno zračenje objašnjenje za simptome koji su uključivali intenzivan pritisak u glavi, vrtoglavicu i kognitivne poteškoće vjerovatnije od drugih, prethodno razmatranih uzroka poput tropskih bolesti ili psiholoških problema.

Učinke na zdravlje iskusilo je oko dvadesetak Amerikanaca povezanih s američkom ambasadom na Kubi krajem 2016., kao i kanadske diplomate i osoblje u američkom konzulatu u Guangdžou u Kini, početkom 2017. godine. Neki su izvijestili da su tokom boravka u kući ili u hotelima čuli visoke zvukove slične cvrčcima, što je, napominje AP, dovelo do rane teorije o mogućem zvučnom napadu.

Odbor od 19 članova koji je radio na studiji, naveo je i da se suočio sa značajnim izazovima pokušavajući ovu medicinsku misteriju privesti kraju. U njihovom izvještaju, dodaje AP, nisu imenovani izvori energije niti je zaključeno da je ona bila rezultat napada, iako je primijećeno da su prethodna istraživanja o ovoj vrsti povreda rađena u bivšem Sovjetskom Savezu.

Neki od Amerikanaca kritikovali su odgovor američke vlade na njihove zdravstvene pritužbe, a barem je jedan podigao tužbu protiv State Departmenta.

“Sindrom Havana” bio dugo je predmet intenzivnih nagađanja, s obzirom na prirodu simptoma, mjesto dešavanja i šutnju američke vlade, navodi Reuters.

Izvještaj od subote je, naglašava agencija, prvi put da Washington nudi, iako nepotpuno, službeno objašnjenje misterioznih simptoma koje su prijavljivali njihovih službenici u inostranstvu.

PROČITAJTE JOŠ:  Večeras u Los Anđelesu dodjela Oskara: Favorit "Openhajmer" sa 13 nominacija

Državni sekretar Mike Pompeo rekao je u oktobru da su “značajni resursi američke vlade” posvećeni rješavanju misterije, u kojem je više od 40 zaposlenika američke vlade bilo pogođeno između 2016. i 2018. godine.

Također, dodaje Reuters, State Department je u junu 2018. saopštio da su diplomate iz kineskog Guangdžou vraćeni kući zbog zabrinutosti da pate od sličnih simptoma.

Iako se vladin izvještaj o neurološkim simptomima američkih diplomata na Kubi i u Kini ne bavi pitanjem je li usmjerena mikrotalasna energija isporučivana namjerno ili oružjem – u što neki američki zvaničnici već dugo vjeruju – medicinski dokazi Nacionalne akademije nauka ipak podupiru tu uznemirujuću mogućnost, ukazuje televizijski kanal NBC News.

Tim medicinskih i naučnih stručnjaka koji je proučavao simptome 40 državnih službenika zaključio je da prije ništa slično nije dokumentovano u medicinskoj literaturi, te da su mnogi izvijestili da su prije prvih simptoma čuli glasan zvuk i osjećali pritisak u glavama, kao i da su mnogi pretrpjeli dugotrajne, iscrpljujuće posljedice koji su kod pojedinaca ostavili trajnu i značajnu prepreku njihovom radu i dobrobiti.

NBC News je 2018. izvještavao kako su američki obavještajni službenici prvo sumnjali na Rusiju u onome što neki procjenili kao namjerne napade na diplomate i oficire CIA-e u inostranstvu. No, ni tada – kao ni sada- nije bilo konačnih obavještajnih podataka koji su išli u tom smjeru, reklo je više zvaničnika koji su bili informisani o tom pitanju.

U posljednjih godinu dana, službenici CIA-e izvijestili su o brojnim novim incidentima u Evropi i Aziji. Neimenovani izvor potvrdio je za NBC News da je CIA, koristeći podatke o lokaciji mobitela, utvrdila da su neki ruski obavještajci koji su radili na programima mikrotalasnog oružja bili u istim gradovima u isto vrijeme kad su službenici CIA-e imali misteriozne simptome. Službenici CIA-e smatraju da je to obećavajući vodeći, ali ne i konačan dokaz.

Prethodnih godina incidente su istraživali FBI, CIA, američka vojska, Diplomatska služba sigurnosti State Departmenta, Nacionalni zavodi za zdravlje i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti i niko nije imao zaključke, ističe NBC News. Odgovarajući na izvještaj Nacionalne akademije nauka, State Department je naglasio da “svaki mogući uzrok ostaje spekulativan” te da je istraga, koja je sada stara tri godine, još uvijek “u toku”.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Beogradu: Pronađeno tijelo muškarca u blizini trafostanice

Iako je upakovan u pažljiv naučni jezik, novi izvještaj američke Nacionalne akademije nauka otkriva snažne dokaze da su incidenti rezultat zlonamjernog napada na američke špijune i diplomate u inostranstvu, piše  New York Times i ističe da studija također sadrži oštro upozorenje o mogućnosti budućih epizoda.

Bolest, ranije opisivana kao “sindrom Havana”, pripisuje se “usmjerenoj” i “pulsirajućoj” – umjesto “kontinuiranoj” radiofrekvencijskoj energiji što, dodaje list, implicira da je izloženost žrtava bila ciljana, a ne rezultat uobičajenijih izvora mikrotalasne energije, kao što je, na primjer, mobitel.

Odbor je utvrdio da su neposredni simptomi o kojima su pacijenti izvijestili – uključujući neobične osjećaje boli, pritiska i zvuka koji se često pojavljuju u određenom smjeru ili se dogodili na određenom mjestu u sobi – bili dosljedniji usmjerenom “napadu” radiofrekventne energije. Rečeno je i da neke od žrtava mogu imati stanje koje se naziva “trajna posturalno-perceptivna vrtoglavica”, poremećaj nervnog sistema koji proizvodi dugotrajni osjećaj vrtoglavice ili nesigurnosti.

Epizode su bile predmet mnogih nagađanja i kontroverzi, uslijed čega su se pojedini pogođeni službenici žalili da ih Sjedinjene Države nisu podržale. U nekoliko slučajeva, naglašava New York Times, vlada je najprije odbijala zahtjeve za bolovanje i pružanje potrebne medicinske njege, dok pojedine žrtve tvrde da su osjećali kao da javnost vjeruje da su sve to izmislili. Nekoliko žrtava optužilo je zvaničnike Trumpove administracije da umanjuju to pitanje pokušavajući izbjeći narušavanje međunarodnih odnosa.

Izvještaj Nacionalne akademije nauka također sadrži oštro upozorenje o mogućnosti budućih epizoda i sposobnosti američke vlade da ih otkrije ili da odgovori. Činjenica da su američki vladini službenici izvijestili o nevoljama ne samo na Kubi i u Kini već i u Rusiji i drugim zemljama, postavlja pitanja koliko bi incidenti mogli biti široko rasprostranjeni, ukazuje njujorški list.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...