Vakcina nije imala ozbiljnih nuspojava: Britanska vlada naručila još 60 miliona doza vakcine protiv COVID-19

- Advertisement -

Britanska vlada postigla je dogovor s francuskom farmaceutskom kompanijom Sanofi i britanskom farmaceutskom kompanijom GlaxoSmithKline o isporuci 60 miliona doza potencijalne vakcine protiv koronavirusa koje razvijaju ove dvije kompanije, prenosi Anadolu Agency (AA).

U zajedničkom saopćenju kompanija navodi kako još uvijek traje testiranje ove vakcine protiv koronavirusa.

Navodi se da su kompanije pristale da, ukoliko vakcina bude uspješna, britanskoj vladi isporuče 60 miliona doza, ne iznoseći informacije o iznosu koji će platiti britanska vlada za cjepiva.

U saopćenju se navodi da bi inspekcijske komisije mogle završiti postupak odobravanja vakcine u prvoj polovini 2021. godine ukoliko studija o cjepivima na kraju bude uspješna.

Britanska vlada prethodno se dogovorila s njemačkom farmaceutskom kompanijom BioNTech i američkom farmaceutskom kompanijom Pfizer narudžba od 30 miliona doza potencijalnih vakcina te 60 miliona doza sa francuskom farmaceutskom kompanijom Valvena.

PROČITAJTE JOŠ:  Zabranjen uvoz 50 tona krompira iz Egipta

– U SAD-u posljednja faza prve potencijalne vakcine –

U Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u toku je posljednja faza prve potencijalne vakcine protiv novog tipa koronavirusa (COVID-19), a koja se već počela testirati na ljudima.

U istraživanju objavljenom u časopisu New England Journal of Medicine navodi se kako vakcina, razvijena u saradnji američke farmaceutske kompanije Moderna i Nacionalnog instituta za alergiju i zarazne bolesti, koja je već testirana na 45 dobrovoljaca, obećava da može pružiti imunitet na koronavirus.

– Vakcina nije imala ozbiljnih nuspojava –

Navodi se kako je primijećeno da su u krvi osoba koje su primile vakcinu razvijena antitijela koja uništavaju koronavirus, u onoj mjeri koliko su prisutna i kod osoba koje su se oporavile od COVID-19. Primijećeno je da vakcina nije imala ozbiljnih nuspojava, ali više od polovine učesnika u testiraju pokazalo je simptome nalik gripi, što je bilo slično drugim simptomima vakcine poput umora, glavobolje, povišene temperature, no ništa neuobičajeno.

PROČITAJTE JOŠ:  Islamska zajednica objavila termin klanjanja bajram-namaza

Vakcina će se testirati na 30.000 ljudi, što je ujedno i do sada najveće istraživanje na vakcini COVID-19. U prvoj fazi vakcina je testirana na mladim osobama, dok će u posljednjoj fazi biti testirana na starijim, odnosno osobama s hroničnim oboljenjima.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...