VAŽNA ISTRAŽIVANJA Život sa Zemlje mogao bi preživjeti na Marsu, ali ne zadugo

- Advertisement -

Koliko znamo, na Marsu nema ništa živo. Može li postojati život duboko pod zemljom, ili možda preživjeti u blizini izvora vode koji se nisu potpuno smrzli? To je malo vjerojatno, ali ne i nemoguće.

Naravno, zapravo nismo pronašli takav život, pa ćemo zasad morati pretpostaviti da tamo nema ničega, a NASA bi doista voljela da tako i ostane, pišu strani mediji

U tu svrhu američka svemirska agencija i drugi širom svijeta vode veliku brigu kako bi osigurali da njihove misije u druge svjetove budu što sterilnije. Ako bi se mikrob (ili mnogo mikroba) ‘priključio’ na rover ili orbiter, preživio putovanje kroz svemir i stigao na svoje konačno odredište, mogao bi kontaminirati planet poput Marsa i toliko otežati lov na vanzemaljski život.

Nova studija objavljena u časopisu ‘Frontiers in Microbiology’ sugerira da su ove zabrinutosti opravdane.

PROČITAJTE JOŠ:  Stravična nesreća u Hrvatskoj: Poginule dvije osobe

Kako bi testirali mogu li mikrobi preživjeti na površini Marsa, istraživači iz NASA-e i Njemačkog svemirskog centra udružili su se kako bi mikroorganizme poslali visoko u Zemljinu stratosferu. Na tako ekstremnim nadmorskim visinama, temperatura i izloženost zračenju koju mikrobi doživljavaju usko oponašaju ono što bi takvi oblici života doživjeli na površini Marsa.

Kapsula u kojoj su bili smješteni mikrobi bila je ispunjena lažnom marsovskom atmosferom kako bi što bliže odgovarala uvjetima kakvi vladaju na Marsu.

Nije iznenađujuće što su neke vrste mikroba stradale u jakom zračenju i pri ekstremnim temperaturama. Međutim, neki su doista preživjeli, tako da bi vjerojatno preživjeli i na površini Marsa ako im se pruži prilika.

-Iako nisu svi mikrobi preživjeli putovanje, jedan prethodno otkriven na Međunarodnoj svemirskoj postaji, crni plijesan ‘Aspergillus niger’, mogao bi oživjeti nakon što se vrati kući, rekla je Katharina Siems iz Njemačkog svemirskog centra.

PROČITAJTE JOŠ:  Kod Mostara se prevrnuo automobil, povrijeđene dvije osobe

-Mikroorganizmi su usko povezani s nama; naše tijelo, našu hranu, našu okolinu, pa ih je nemoguće isključiti iz svemirskih putovanja. Korištenje dobrih analogija za marsovsko okruženje, poput balonske misije MARSBOx u stratosferu, zaista je važan način da nam pomogne istražiti sve implikacije svemirskog putovanja na život mikroba i kako to znanje možemo pokrenuti prema nevjerojatnim svemirskim otkrićima, dodala je Siems.

Kad ljudi nekada uspiju otputovati na Crveni planet, u ‘vožnji’ će biti i mikrobi htjeli mi to ili ne. Kako najbolje zaštititi Mars od vlastitih zagađivača, područje je istraživanja koje će zabilježiti značajan rast kako se približavamo neizbježnim misijama s posadom na Mars.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...