Life

Veran: Francuska se priprema za vakcinaciju, maske i nakon toga obavezne

0
Veran: Francuska se priprema za vakcinaciju, maske i nakon toga obavezne, Life.ba

Francuski ministar zdravstva Olivier Veran izjavio je u četvrtak da je njegova zemlja spremna da propisuje vakcine za COVID-19 krajem decembra. Veran je, međutim, upozorio da će građani morati nositi maske i držati fizičku distancu čak i kada vakcine budu uveliko dostupne.

Veran je izjavio da još ne može reći da li će masovna vakcinacija “omogućiti nam da se otarasimo ovog virusa i potpuno se vratimo našim prethodnim životima” jer nije jasno koliko će zaštita od eventualnih vakcina trajati.

Primjećujući rasprostranjeni skepticizam u Francuskoj prema sigurnosti vakcina, on je obećao transparentnost u politici vakcinacije i skoro objavljivanje planova ko će prvi primiti vakcinu i kako.

Predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da u Francuskoj vakcinisanje protiv COVID-19 neće biti obavezno.

LIFE:  Hrvatska: Novo pooštravanje mjera uoči praznika

Vlada je danas saopćila detalje o postepenom ublažavanju mjera mjesec dana dugog lockdowna radi suzbijanja širenja virusa i objavila je novi paket pomoći vrijedne stotine miliona eura za ugrožene radnike i učenike i za firme prinuđene na zatvaranje.

Francuske vlasti također pojačavaju napore na suprotstavljanju posljedicama po mentalno zdravlje od drugog lockdowna i duge pandemije. Premijer je izjavio da vladina vruća linija za psihološku pomoć sada prima 20.000 poziva dnevno.

Francuska je vodeća u Evropi po broju potvrđenih zaraza virusom, i javila je o 50.618 preminulih nakon što su zaraženi virusom, prenosi Associated Press.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like