[video - foto] Komemoracija Marku Nikoliću: Bio je divan čovjek, veliki glumac i prijatelj

- Advertisement -

Divan čovek, veliki glumac, prijatelj, koji je sve glumačke uloge igrao kao što je živeo, lako i prirodno – ovako su se od poznatog glumca Marka Nikolića oprostili porodica, mnogobrojni glumci, reditelji i prijatelji na komemoraciji u Beogradu.

Nikolić je preminuo 1. januara, u Beogradu, u 73. godini.

Na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu, vršilac dužnosti upravnika ovog pozorišta Ivana Vujić zahvalila je okupljenima što su došli u tolikom broju da “budu zajedno sa velikim glumcem Narodnog pozorišta, jer to znači da je i on tu”.

“Marko, hvala i očekujem tvoju podršku za svaki naš dalji rad”, navela je Vujić.

Oslovivši Marka Nikolića sa “dragi druže, dragi namćore”, glumac Boris Pingović naveo je da zna da bi ga Nikolić grdio ako bi njegove poslednje reči upućene njemu trajale predugo. Pingović je sa Nikolićem svoju prvu premijeru imao 1993. godine, a poslednju predstavu sa njim odigrao je prošle godine.

“Dragi moj Mare, jedan si od onih posle kojih Narodno pozorište nikad više neće biti isto, posle kog ni ja neću više biti isti”, kazao je Pingović.

Da se spoje dva kontinenta – toliko su koraka na sceni, oko scene, po Beogradu, oko reke, prešli zajedno Nikolić i glumica Dobrila Stojnić, prenosi Anadolija. Upoznali su se kada je Nikolić bio “dečak, momak kada je zamolio da otplešu valcer”.

PROČITAJTE JOŠ:  Autobus udario dvije žene nakon što mu je otpao točak

“Neću da kažem Marko je bio, Marko jeste divan čovek, veliki glumac. Otišao je u neku tišinu da se odmori. Verujem da će se vratiti, a onaj poslednji valcer još uvek traje”, tako se od Nikolića oprostila Stojnić.

Da je među 22 miliona Jugoslovena, njegov Giga Moravac iz televizijske serije “Bolji život” bio najpopularniji, navela je glumica Ljiljana Blagojević.

“Hvala ti na svemu, prijatelju, učitelju, brate”, kazala je Blagojević.

Glumica Svetlana Bojković izrazila je sigurnost da Nikolićev duh ostaje ugrađen u scenu Narodnog pozorišta, te da ostavlja neizbrisiv trag u svima.

“Dragi moj Fuše iz predstave Madam San Žen, moj majore Ćiriću iz Konaka, mužu moj iz predstave Samo ljubav i moj nezaboravni Gigo iz Boljeg života, ponesi od mene veliki pozdrav tamo daleko u nama nepoznatu dimenziju u koju si se uputio. Neka ti je slava, Mare moj”, navela je Bojković.

Više od 40 godina poznavala je Nikolića glumica Gorica Popović. Upoznali su se na akademiji, kada je ona bila brucoš, a on apsolvent. Kako je navela, njemu je gluma dolazila prirodno.

“Zato je on sve igrao lako, prirodno, kao što je i živeo”, dodala je Popović.

Kako biti jednostavan, običan, nenametljiv, a istovremeno snažan i neponovljiv znao je Nikolić, smatra glumac Dragan Bjelogrlić.

PROČITAJTE JOŠ:  Sjajan nastup plivačkih reprezentativaca BiH u Beogradu

On je ispričao kako je Nikolić u poslednjoj televizijskoj seriji u kojoj je glumio, snimao scenu gde čamcem otplovljava, te kako mu je nakon snimanja scene Nikolić rekao “Eh, što nisam stvarno sada otplovio”.

“Želim ti mirnu reku i da se nekad možda sretnemo u nekoj od tih luka, ti zabaciš udicu, ja pričam i nerviram te. Ti uzmeš gitaru i zajedno zapevamo. Do tada, mnogo ćeš mi nedostajati, dobri moj ćale, dobri Gigo moj”, rekao je Bjelogrlić.

Nikolić je rođen u Kraljevu 1946. godine, a glumu je diplomirao na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu. Član Narodnog pozorišta postao je 1970. godine. Igrao je u pozorištu, filmu i na televiziji.

Televizijsku slavu je stekao glavnom ulogom u televizijskoj seriji “Bolji život”, kao i ulogom Karađorđa u nekoliko televizijskih drama i u seriji Vuk Karadžić.

Ostvario je niz antologijskih uloga u pozorištu, na televiziji i u filmovima od “Devojačkog mosta”, “Užičke republike”, “Petrijinog venca” , “Dnevnika uvrede 1993.”, “Montevideo, Bog te video”, “Za kralja i otadžbinu” i mnogim drugim.

Dobitnik je nagrade “Pavle Vuisić” za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem filmu, kao i mnogih drugih priznanja.

Tokom komemoracije, prikazani su inserti iz mnogobrojnih filmova, serija, predstava u kojima je glumio, a okupljeni su Nikolića ispratili aplauzom.

Nikolić je sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...