Life

Video: Stotinu sadnica u povodu Svjetskog dana šuma

0

Studenti Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću, smjer Šumarstvo, zasadili su danas oko 100 drvenastih kultura koje izučavaju kroz nastavni proces na fakultetu, a u okviru obilježavanja Svjetskog dana šuma.

Jedna od studentica bila je i Sara Bašanović koja je zajedno sa svojim kolegama vršila pošumljavanje u krugu kampusa. Kaže da na ovaj način žele da ukažu na značaj šume, kao prirodnog resursa.

– Ovo što mi radimo danas treba raditi konstantno, zbog toga što se šuma troši, a malo ko je nadoknađuje. Ovo je poučno i druge kolega s fakulteta treba da se povedu ovim primjerom – navela je Bašanović.

Profesorica Azra Bakrač ističe da je posađeno 100 sadnica, 50 zimzelenog, smrče i bijelog bora, i 50 sadnica crvenog i bijelog javora.

– Ne treba previše govoriti o značaju šuma, i nadam da će ovaj naš potez sa studentima dovesti do nekog boljeg sutra, s obziom na sva dešavanja oko klimatskih promjena – rekla je Bakrač.

LIFE:  Foto: Prvog ljetnog dana turisti u Mostaru traže osvježenje u Neretvi

Sadnice je obezbjedila Šumarija Bihać, a dašnje aktivnosti podržao je i dekan Biotehničkog fakulteta Husein Vilić koji je istakao da je zadovoljan radom i organizacijom ovog odsjeka.

– Ovaj odsjek na neki način širimo i dovodimo ga na respektabilan nivo, čiji svršeni studenti prvog ciklusa, a od ove godine i drugog daju zavidne rezultate. Smatram da će neki od njih nastaviti studije na nekom od priznatih univerziteta u BiH i van granica, jer mi trenutno nemamo trećeg ciklusa na Šumarstvu – naglasio je Vilić.

Svjetski dan šuma obilježava se 21. marta širom svijeta i to od 1971. godine. Iz tehničkih razloga i vremenskih uvjeta, planirane aktivnosti studenti Biotehničkog fakulteta realizirali su danas.

Cilj obilježavanja je da se ukaže na značaj šuma i njihov uticaj na opstanak čovječanstva.

Facebook komentari

The frajle i Vanna zajedno! Nova verzija bezvremenskog hita “Ako je vrijedilo išta”

Prethodni članak

Kvalifikacije za EURO 2020: Turska savladala Moldaviju sa 4:0

Sljedeći članak

Možda će vam se svidjeti

Komentari

Odgovori

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Još u rubrici Life