Vijeće ministara BiH: Zbog korona virusa proglašeno stanje prirodne i druge nesreće

- Advertisement -

U Bosni i Hercegovini u utorak je proglašeno stanje prirodne i druge nesreće zbog korona virusa , rečeno je nakon vanredne sjednice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH) održane u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija rekao je kako je cilj svih aktivnosti pokušaj da se eliminišu posljedice koje izaziva korona virus, a na zahtijev vlada entiteta i Brčko distrikta donesena je odluka o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće na teritoriji BiH.

Prema njegovim riječima donesene su odluka o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH te izmjena i dopuna Odluke o formiranju Koordinacionog tijela BiH za zaštitu i spašavanje.

Usvojen je i način rada institucija BiH u periodu u specijalnim uslovima.

Tegeltija je podsjetio kako je Koordinaciono tijelo, formirano 2017., čine predstavnici Vijeća ministara, vlada entiteta i Brčko distrikta. Pojasnio je kako je iz određenih razloga došlo do izmjene odluke, a na čelu Koordinacionog tijela je imenovan ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić, iako je ranija praksa bila da to bude zamjenik ministra sigurnosti.

Tijelo je zaduženo za saradnju i koordinaciju svih voljnih nadležnih institucija, od lokalnih zajednica do entiteta te zajedničkih službi na nivou BiH.

Siguran je da će ovo tijelo omogućiti bolju koordinaciju i razmjenu informacija kako za građane u zemlji, tako i van nje.

Govoreći o odluci o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u BiH, Tegeltija je podsjetio kako su u nedjelju definisane zemlje iz kojih strani državljani ne mogu ući u BiH.

Ipak, pojašnjava Tegeltija, neophodno je stalno pratiti situaciju te u skladu s tim mijenjati određene odluke i prilagođavati ih trenutnom stanju.

PROČITAJTE JOŠ:  Dvoje povrijeđeno u sudaru na Plandištu, žena zadržana u bolnici

”Zbog toga smo napravili izuzetak da se ove mjere zabrane ulaska za ulaske iz određenih zemalja ne odnose na vozače teretnih kamiona i pilota, odnosno svih službi koje se nalaze u jednom avionu, da bi mogli odvijati nesmetan teretni saobraćaj. Za njih slijede dodatne mjere i zdravstvene provjere, ali oni su izuzeti”, rekao je Tegeltija.

Za primjer je naveo vozača, državljanina Italije, te dodao kako ta osoba podliježe određenim uslovima pod kojim može da doveze robu namijenju BiH.

Izuzetak su i diplomatska predstavništva, odnosno diplomate koje su akreditovane u BiH.

Komentarisao je i odluku o proglašenju prirodne i druge nesreće u BiH.

Dodao je kako su razmatrali i zaključke koje je sinoć usvojilo Predsjedništvo BiH, pojašnjavajući kako je Vijeće ministara BiH dio zaključaka, koji se odnosi na ovo tijelo, već realizirali, i prije nego što ih je Predsjedništvo usvojilo, dio je završen danas, a dio bi trebao biti realiziran u narednom periodu.

”Najveći izazov za realizaciju ovih zaključaka bit će izgradnja šatorskih karantina na graničnim prelazima za građane BiH, koje moramo raditi s Oružanim snagama BiH”, rekao je Tegeltija.

Dodao je kako će izazov biti i pitanje Zakona o javnim nabavkama koje je pokrenula Vlada FBiH.

”Sigurno je da se nalazimo na samom početku borbe protiv posljedice koje, po zdravlje i privredni život u BiH, izaziva epidemija virusa korona i moramo toga biti svjesni. Nadležne institucije u BiH, prvenstveno zdravstveni sektor djelovali su adekvatno i pravovremeno i zbog toga se u ovom trenutku BiH još uvijek ne nalazi u ozbiljnim problemima”, rekao je Tegeltija.

PROČITAJTE JOŠ:  Muškarci koji su tvrdili da imaju saznanja o nestaloj djevojčici pušteni na slobodu

Dodao je kako se najveći broj građana ponaša u skladu s preporukama nadležnih institucija, ali je pozvao sve da to čine.

Tegeltija je rekao kako su već poduzete određene mjere i da će pojedinci biti sankcionisani zbog nepridržavanja i nepoštivanja procesa samoizolacije.

Ukazao je i na nedisciplinu pojedinih građana u manjim sredinama u kojima nisu zabilježni slučajevi zaraze.

Podsjetio je kako su u proces sankcionisanja već uključeni policijski organi, a najavio je poduzimanje sankcija prema ljudima koji se ne budu pridržavali propisa.

Tegeltija je ukazao i na to da je Predsjedništvo BiH jučer potvrdilo da će donijeti odluku o odobravanju sredstava i dijela ljudi Oružanih snaga BiH kako bi se izgradila šatorska naselja.

”Svi karantini će biti organizovani u skladu s preporukama i stavovima Svjetske zdravstvene organizacije. Cijeli proces će se obavljati u skladu s onim što će voditi Ministarstvo zdravlja, a očekuje se da Ministarstvo odbrane obezbijedi logističke uslove“, rekao je Tegeltija.

Dodao je kako će za cijeli proces biti neophodna i podrška civilne zaštite, jer osim izgradnje naselja, bit će potrebna hrana i mnogo toga drugog.

Još jednom je građanima uputio apel da se pridržavaju uputa nadležnih zdravstvenih institucija.

”Nemiovno je da se ove mjere na granici koje se preduzimaju, jesu mjere da spriječimo unošenje dodatnih zaraženih virusom”, rekao je Tegeltija.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Lijepa vijest: Za samo 19 sati prikupljena sredstva za liječenje djevojčice Amine iz Bugojna

Zbog bolesti, 19-godišnja Amina Zjakić iz Bugojna potpuno je...

Podignuta optužnica protiv advokatice Vasvije Vidović

Tužiteljica iz Odsjeka za korupciju Tužiteljstva BiH, podigla je...

U Gornjim Živinicama pronađeno tijelo 50-godišnjeg muškarca

Policijskoj stanici Živinice, prijavljeno je da je u mjestu...

Otišao je veliki čovjek i humanista: Zbogom legendo

Sarajevo je izgubilo velikog humanistu. Svi oni koji nisu...

Od danas ponovo omogućene posjete KCUS-u

Posjete pacijentima u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS)...