Vjerovatno najzanimljiviji običaji proslave Valentinova

- Advertisement -

Danas je Valentinovo i zaljubljeni (i oni koji to nisu) širom svijeta slave ljubav, daruju se međusobno, posvećuju si zajedničke trenutke i uživaju u ljubavi.

Iako je na Valentinovo uobičajeno kupiti poklon kao što je kutija čokolade ili čestitka s iskrenom porukom, tradicije se širom svijeta razlikuju.

Od Brazila do Japana Valentinovo se slavi na razne načine i uz razne poklone, a mnoge države imaju svoje običaje vezane uz Dan zaljubljenih. Evo nekih najzanimljivijih:

Francuska

Prema francuskom običaju koji seže u 15. stoljeće, a koji je kasnije zabranjen, muškarci i žene ulazili bi u kuće koje su se nalazile jedna nasuprot drugoj, te bi jedni druge dozivali. Žene koje muškarci ne bi dozvali i koje su ostajale same, sakupile bi se te uz psovke i kletve spaljivale slike muškaraca.

Brazil

U Brazilu se Valentinovo ne slavi 14. februara nego u junu kada Brazilci slave drugačiji praznik pod nazivom „Dia dos Namorados“, što u prijevodu znači „Dan ljubavnika“.

Slavi se 12. juna, uoči blagdana svetog Antuna, jer se, prema vjerovanju u Brazilu, smatra da je sveti Antun „blagoslovio mlade parove prosperitetnim brakom“. Još jedan od razloga zašto se u Brazilu tradicionalno ne obilježava Dan zaljubljenih je taj što obično pada tokom karnevalske sedmice, koja predstavlja jedan od najvećih događaja u zemlji.

PROČITAJTE JOŠ:  Pokušaj ubistva u Tuzli: Automobilom namjerno udario dvojicu muškaraca

Kina

Festival ljubavi, poznat kao Qixi, kineska je verzija proslave dana zaljubljenih i ove godine se, prema kineskom kalendaru,slavi 25. augusta. Nastao je prema tragičnoj legendi o ljubavi između kauboja Niu Lang i vile Zhi Nu.

Budući da je on bio čovjek, a ona nadnaravno biće, bili su prisiljeni odvojiti se. Jednom godišnje bi se smjeli ponovo ujediniti. Tokom festivala običaj je da djevojke mole Zhi Nu za spretnost, što je izraženo na različite načine kao npr. uvlačenjem konca u iglu pod mjesečinom ili izrezivanjem voća u oblike cvijeća, životinja i neobičnih ptica.

Filipini

Na Filipinima je posljednjih godina na Valentinovo postalo sve popularnije masovno vjenčanje – tradicija koja se provodi kako bi se pomoglo formaliziranje ljubavne veze onih zaručnika koji si inače ne bi mogli priuštiti platiti vlastito vjenčanje.

PROČITAJTE JOŠ:  Uspješno okončana potraga: Hamza Muminović pronađen na području Kiseljaka

Finska

Iako se Valentinovo obično doživljava kao slavlje romantične ljubavi, to u Finskoj nije slučaj. 14. februara ljudi u Finskoj obilježavaju Dan prijatelja. Prijatelji se međusobno daruju i druže..

Japan

U Japanu je uobičajeno da za Valentinovo žene isključivo poklanjaju čokolade muškarcima; giri choko onima prema kojima ne gaje romantične osjećaje i honmei choko muškarcima do kojih im je stvarno stalo. Mjesec dana kasnije, na „Bijeli dan“, muškarci vraćaju uslugu i daruju žene.

Kolumbija

Slično kao i u drugim zemljama širom svijeta, Kolumbija ima svoj dan zaljubljenih koji slavi treće subote u septembru, a zove se Dan ljubavi i prijateljstva.

Južna Koreja

Kao i u Japanu, u Južnoj Koreji se ljubav slavi dva dana. No postoji još jedna tradicija vezana za proslavu Dana zaljubljenih koja se obilježava 14. aprila. Naziva se „Crni dan“. Taj dan oni koji niti na Valentinovo, niti na „Bijeli dan“ nisu dobili poklon ni od koga, odnosno samci nose crnu odjeću, jedu crnu hranu te suosjećaju s drugima poput njih.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...