Vrhovni sud Turske poništio odluku kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej

- Advertisement -

Vrhovni sud Turske poništio odluku Vijeća ministara kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej, javlja Anadolu Agency (AA).

Udruženje permanentnih vakufa za zaštitu historijskih spomenika i okoline podnijelo je tužbu Vrhovnom sudu Turske sa zahtjevom da ukine odluku Vijeća ministara iz 1934. godine kojom je džamija Aja Sofija pretvorena u muzej.

Nakon saslušanja strana u procesu, Vrhovni sud je presudio da se odluka Vijeća ministara iz 1934. poništi. Udruženje je u vezi Aja Sofije prvi put tužbu podnijelo Vrhovnom sudu 2005. godine, no sud je 24. juna 2005. godine odbacio zahtjev za poništavanje iste odluke.

PROČITAJTE JOŠ:  Banjalučka policija istražuje navode o presretanju djece u blizini jedne osnovne škole

Također, 2008. godine Vrhovni sud ponovo odbacuje zahtjev, uz obrazloženje da u korištenju džamije Aja Sofija u svrhu muzeja nema protivzakonitih elemenata.

Potom je Ustavni sud Republike Turske, u septembru 2018. godine, odbio apelaciju ove nevladine organizacije koja se žalila na raniju odluku suda kojom nije dozvoljeno da se istanbulska Aja Sofija otvori za obavljanje namaza (molitve muslimana).

U obrazloženju suda je navedeno kako je utvrđeno da podnosilac apelacije, u ovom slučaju nevladina organizacija, kao pravno lice, nije pretrpjela bilo kakvu povredu u kontekstu kršenja prava na koje se u apelaciji poziva. Stoga je Ustavni sud odbio apelaciju zbog nedostatka uslova za njeno prihvatanje, odnosno zbog neovlaštenosti njenog podnosioca.

PROČITAJTE JOŠ:  Maloljetniku koji je prijetio masakrom u školi u bh. gradu produžen pritvor

Aja Sofija sagrađena je u 6. vijeku. Ova nekada vizantijska crkva, potom džamija, a onda i muzej nezaobilazna je stanica miliona turista koji svakodnevno posjećuju Istanbul.

Sagrađena u doba cara Justinijana, Aja Sofija je jedno od najvećih graditeljskih dostignuća tog vremena. U džamiju je pretvorena nakon osmanlijskog osvajanja Istanbula 1453. godine, tada su izvana izgrađena četiri minareta. Aja Sofija je 1935. godine pretvorena u muzej.

Na trgu ispred Aja Sofije često je dolazilo do okupljanja vjernika koji traže da se objekat ponovo koristi kao džamija.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Odjel za droge MUP-a KS uhapsio dilera: Sarajlija zatečen sa paketićima spida i marihuane

Pripadnici Odjeljenja za borbu protiv zloupotrebe opojnih droga, Sektora...

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Sudarili se automobil i motocikl, ima povrijeđenih

U saobraćajnoj nesreći u banjalučkom naselju Vrbanja povrijeđen je...

Tragedija u Hercegovini: Radnik pao sa električnog stuba i poginuo

Radnik firme "Ars Inžinjering" iz Banja Luke poginuo je...

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...