Vaš frižider opremili ste zalihama povrća? Savršeno! Jer: Ko ovih dana ostane u svome domu, ne mora odustati od prirode i vrtlarstva. Sadnice povrća uspjet će i u dnevnom boravku, a kako da vaše prvo indoor vrtlarstvo bude uspješno savjetuje dm.
Luk u čaši
Za indoor vrtlarstvo potrebno Vam je samo ono što imate kod kuće: zaliha povrća iz frižidera. Nemate zemlje i saksiju za cvijeće? Ni to nije problem. Kod nekih vrsta ni to nije nužno.
Zasaditi paradajz je kao slaganje pizze
Paradajz iz frižidera čini se star i gnjecav da bi se jeo? Onda je savršen za pizzu. Odnosno „sadnju pizze“. Tako se zapravo zove metoda: Za isto se paradajz nasječe u kriške, poreda se – kao na pizzi – u saksiju ispunjenu zemljom, potom se iste pokriju tanjim slojem zemlje. Onda slijedi zalijevanje i čekanje. Kada prvi rasadi ugledaju svjetlo dana, tada ih presadite u zasebnu saksiju.
A luk?
Luk koji je počeo da klija, u zemlji se da umnožiti. U nekom kasnijem koraku, isti će biti potrebno presaditi u vrt. Ako luk ipak želite zadržati u saksiji, isti ćete kasnije moći iskoristiti kao dodatak salati i drugim jelima.
Prasa i mladi luk u potpunosti bez zemlje
Prasa i mladi luk mogu se razvijati u potpunosti bez zemlje. Jednostavno, stavite stabljiku u čašu s vodom i prasa odnosno mladi luk će izrastati. Jedina želja, koju ove inače skromne biljke imaju, jeste da im se svakodnevno mijenja voda.
Divlji hren na kuhinjskom ubrusu
Slično je i sa divljim hrenom. Možete ga staviti na vlažni kuhinjski ubrus, vatu ili blaznicu – i on će se razvijati i izrastati. Već nakon kratkog vremena, moći ćete uživati u svježem dodatku namazima ili salati.