[zanimljiva studija] Psi se najbolje opuštaju uz soft rock i reggae

- Advertisement -

Publikacija Psychology & Behavior objavila je studiju koja se pozabavila pitanjem koji muzički žanrovi najbolje odgovaraju psima. Rezultati su pokazali da vaši kućni ljubimci uglavnom preferiraju dva žanra više nego ostale, a to su soft rock i reggae. Ta vrsta muzike opušta pse više nego ostale, sudeći po rezultatima objavljene studije. Dakle, iako to vama možda nije po volji, najbolji izbor za vašeg psa mogli bi biti jamajčanski ritmovi ili pak neke pjesme Eltona Johna, Coldplay, Fleetwood Mac, Sheryl Crow, Bryana Adamsa itd… 

Manji stres

Istraživanje je proučavalo ponašanje 38 pasa kojima je tijekom pet dana puštano pet žanrova: soft rock, Motown, pop, reggae i klasična glazba. Dok su slušali soft rock i reggae, psima je duljina intervala između pojedinih otkucaja srca (varijabilnost srčanog ritma, heart rate variability, HRV) bila veća, što znači da im je stres bio snižen. Tijekom slušanja skladbi iz svih pet navedenih žanrova psi su proveli puno manje vremena stojeći i hodajući, a više ležeći, što također upućuje na njihovu opuštenost.

PROČITAJTE JOŠ:  U saobraćajnoj nesreći u Banjaluci poginula 46-godišnja pješakinja

-Studija je pokazala i da se učinak nove vrstu stimulansa, kao što je određeni glazbeni žanr, može smanjiti povećanjem raznovrsnosti glazbe. Drugim riječima, ako vam se čini da vašem psu određeni tip glazbe stvara stres, pokušajte s miksom različitih žanrova u kojem ćete polako povećavati udio pjesama za koje vam se čini da odgovaraju vašem ljubimcu, rekla je veterinarka Sara Ochoa, savjetnica portala DogLab. 

Važna je glasnoća 

Važna je i glasnoća muzike koju puštate psu.

-Glazba nas može smiriti, uznemiriti ili rasplesati i oraspoložiti, ovisno o njenom tipu i glasnoći. A s obzirom na to da je pseći sluh puno osjetljiviji, buka im smeta više nego nama. Zato budite sigurni da ste izabrali ugodnu razinu glasnoće, kaže Li-ran Bukovza s portala PuppyTip

PROČITAJTE JOŠ:  Zemljotres u Hrvatskoj: Dobro je zadrmalo

Ona dodaje da treba pratiti pseće reakcije na glazbu.

-Neki psi zavijaju uz pjesme koje im se sviđaju. No, ako se pas trese, cvili ili previše dahće uz određenu glazbu, znači da mu stvara stres i čini ga anksioznim, pa je treba utišati, promijeniti ili ugasiti, rekla je Bukovza.

Može i klasika 

Jedna studija iz 2012. godine koju je proveo znanstveni tim s Veterinarskog fakulteta Sveučilišta Colorado, također se bavila utjecajem određenih glazbenih žanrova na pse. Bili su to heavy metal, klasična glazba i glazba posebno komponirana za umirivanje pasa. Tijekom četiri mjeseca pratili su kako ti žanrovi utječu na 117 pasa. Pokazalo se da ih klasika opušta i produljuje im san, dok su se uz heavy metal psi trzali, bili su uznemireni i povećavala im se razina stresa. Glazba skladana posebno za pse nije na njih značajno utjecala ni u kojem smislu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....