Zatvaraju se ugostiteljski objekti i obustavlja javni promet u Sloveniji

- Advertisement -

Slovenska vlada i krizni stožer u subotu su donijeli nove mjere ograničavanja epidemije koronavirusa, među ostalim zatvaranje lokala i obustavu javnog prometa, priopćeno je nakon sjednice koja je održana u kasnim večernjim satima.

Od ponoći će se privremeno zaustaviti javni putnički promet, autobusni i željeznički, uvodi se kontrola provođenja preventivnih mjera u trgovinama i zabranjuje rad lokala, navodi Hina.

Mnogi još uvijek nisu svjesni da najviše sami mogu učiniti da se širenje zaraze smanji, kazao je ministar zdravstva Tomaž Gantar, dodavši da su nove rigorozne mjere potrebne jer se ljudi nisu pridržavali uputa o smanjivanju socijalnih kontakata na minimum, odnosno samoizolaciji, pa su mnogi lokali bili ovih dana “puni”, a isto tako i trgovine.

“Virus nas napada već tjednima i ako u tom sukobu mislimo pobijediti sa što manje štete i kolateralnih žrtava, onda moramo početi razmišljati na drukčiji način. Zatvaraju se lokali, nema više druženja, država će se pobrinuti da shvatimo kako ne smijemo ugrožavati sebe i druge, a moramo početi od sebe samih”, kazao je za medije novoimenovani glasnogovornik stožera i vlade Jelko Kacin, dodavši da su sada potrebne “radikalne” mjere.

PROČITAJTE JOŠ:  Nastavlja se agonija onkoloških pacijenata u Tuzli: Ništa od kupovine aparata za zračenje

Kacin je bio glasnogovornik vlade u vrijeme slovenskog državnog osamostaljenja i sukoba s tadašnjom JNA.

Od ponedjeljka se prema ranije donesenoj odluci zatvaraju na najmanje dva tjedna vrtići, škole i fakulteti.

“Blizu smo scenariju koji gledamo u susjednoj Italiji”, kazao je na sjednici vlade i kriznog stožera Gantar, dodavši da je u ovom trenutku za Sloveniju veći problem lokalno širenje infekcije unutar države od unosa koronavirusa iz inozemstva, kako je to na početku bio slučaj.

Potvrdio je prvi slučaj umrlog od posljedica koronavirusa, starijeg muškarca koji je bio štićenik staračkog doma u Metliki te je kazao da se sljedećih dana očekuje veći broj težih slučajeva.

PROČITAJTE JOŠ:  Bh. državljanin sa 2,74 promila alkohola napravio haos na autoputu u Hrvatskoj

Vlada i krizni štab u nedjelju će se sastati s vodstvom svih bolnica kako bi se preciziralo koliko im je točno potrebno opreme i zaštitnih sredstava, a posebno respiratora.

Vojska će u vojarni u Ljubljani uspostaviti poljsku bolnicu i osigurati dodatne kapacitete za izolaciju bolesnika.

Prema službenim podacima u Sloveniji je 181 zaražena osoba, no slovenski infektolozi smatraju da je broj zaraženih višestruko veći.

Broj potvrđenih slučajeva zadnjih je dana naglo rastao, te se svaka dva dana udvostručavao, pa vjeruju da će za ograničavanje epidemije sljedeći dani i tjedni biti presudni.

Vlasti su najavile da će ubuduće podatke o testiranjima objavljivati na internetu, a ne na konferencijama za novinare.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...