Zavirite u najveći mini grad na Balkanu

- Advertisement -

Proteklih dana posetioci Galerije Kulturnog centra u Futogu, mestu nadomak Novog Sada, imali su priliku da vide kako funkcioniše jedan grad na maketi površine 44 kvadratna metra, koja obuhvata oko 5.000 eksponata, a čiji je autor Beograđanin Borivoje Vujić. Ovo je, kako tvrdi, najveća maketa takve vrste na Balkanu, piše Anadolu Agency.

Vujić je hemijski tehničar po obrazovanju, a po struci, kako kaže, maketar. Maketu grada je izradio 2000. godine, i prvih 12 godina videli su je učenici 70 beogradskih škola.

Nakon toga, autor je odlučio da svoj autorski rad predstavi pre svega deci iz drugih mesta, pa je tako ovoga vikenda došao i u okolinu Novog Sada, predstavljajući jedan grad sa svim svojim karakteristikama, isplaniran i urađen do najsitnijih detalja, gde su nezaobilazne i saobraćajne gužve, ali i parkovi, bulevari, pešačka zona, razni objekti, tekuće i stajaće vode, reljef, puno vozila, ali i ljudi, odnosno ljudske figurice koje je sve sam izradio za potrebe konkretne situacije u kojoj se stanovnik ovog, baš i ne tako malog, grada nalazi.

“Deca su oduševljena i kažu da ovako nešto lepo nisu ni videla. Ali i odrasli reaguju slično”, navodi Borivoje Vujić.

Svoju prvu maketu napravio je u šestom razredu. A izloženu maketu pravio je 20 godina.

“Ova maketa sačinjena je od 20 tabli. Napravio sam prvo plan šta će na kojoj tabli da se nalazi i onda, polako, radio tablu po tablu. Bilo mi je zadovoljstvo stvarati tako nešto što će simulirati objekte i živa bića u prirodi, nešto što ima potpuni smisao i što krasi mnoštvo detalja. Da popunim makete i napravim jednu veliku, pomogle su mi i ćerke. Kada su krenule u osnovnu školu, malo sam prelistao udžbenik ‘Svet oko nas’ i došli smo na ideju da maketa može poslužiti u nastavne svrhe i biti nastavno sredstvo pomoću kojeg bi se mogle obrađivati nastavne teme. Kad sam spojio sve table i izložio maketu, došli su predstavnici Ministarstva prosvete i odobrili su da ovo bude nastavno sredstvo”, navodi Vujić.

PROČITAJTE JOŠ:  Užas u Srbiji: Muškarac na šetalištu izvukao pištolj pa pucao sebi u stomak

On navodi da ova maketa kao nastavno sredstvo obrađuje nastavne teme koje deca uče u školi i u predškolskom uzrastu iz predmeta Svet oko nas, Poznavanje prirode i Tehnička kultura, i u tom svojstvu je odobrena od Ministarstva prosvete.

Kako pojašnjava, sve je rađeno u razmeri 1:87, zato što fabrike prave vozove, šine i automobile u toj razmeri, pa je i ostale eksponate na maketi morao prilagoditi toj veličini.

On je naglasio da mu je želja da obiđe što više mesta u Srbiji kako bi popularisao maketarstvo što danas predstavlja pomalo zaboravljeni hobi.

Do sada je obišao 55 mesta, a ovo mu je 66. izložba. Već u ponedeljak u školi “Marija Trandafil” u susednom Veterniku imaće 67. postavku svoje makete. Plan mu je da upriliči 101 izložbu, a onda svoj mali grad skrasi na jednom mestu gde će biti dostupan svima koji žele da ga pogledaju.

PROČITAJTE JOŠ:  Tragedija koja je potresla javnost: Tužilaštvo čeka nalaz obdukcije tijela majke i djeteta izvučenih iz rijeke Miljacke

Jer, demontaža i montaža nije jednostavna. Vujić naglašava da mu za demontažu treba 12 a za montiranje čak 24 sata. Iako ovaj grad nije pravljen po uzoru na neko poznato mesto, neki toponimi iz pravih gradova našli su se u Borivojevoj maketi.

“Na maketi se nalazi novosadska Katedrala kojoj sam dodao neke stepenike i tu sam napravio svadbu, zatim imam i beogradsku Železničku stanicu, koja je sada pretvorena u Muzej železnice. Na gornjem nivou makete je hotel ‘Jugoslavija’ iz Zemuna, bivši soliter Centralnog komiteta, u kojem je sada šoping centar ‘Ušće’. Imam i garažu za automobile koja se nalazi na Obilićevom vencu, a postoji i dosta stvari koje su plod moje mašte, raspoloživog materijala i volje da se napravi nešto korisno i lepo.”

Osim makete, na izložbi je odštampao i izjave mališana koje je čuo tokom njihovih poseta Borivojevom mini-gradu.

Kako nam kaže, sve ovo što radi, radi zbog dece, a sve sa ciljem da maketarstvo dobije nove, mlade snage u Srbiji.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U koritu rijeke Doljanke pronađeno tijelo 66-godišnjeg muškarca

Mrtvo tijelo 66-godišnjeg muškarca izvučeno je iz korita rijeke...

Umro je makedonski kralj nogometnih namještaljki Velibor Džarovski

U 75. godini nakon kratke bolesti preminuo je Velibor...

Ubica Farisa Pendeka se smijao danas u sudu, prijatelji ga snimali za mreže

Ademu Šumanu, ubici Farisa Pendeka, danas je produžen pritvor...

Legendarni golman Veleža Enver Marić doživio saobraćajnu nesreću

Do sudara dva automobila marki Golf i Ford došlo...

Ubici Farisa Pendeka produžen pritvor za još tri mjeseca

Osumnjičenom za ubistvo Farisa Pendeka, Ademu Šumanu, produžen je...