Zbog klimatskih promjena, Zemlju očekuje najtoplija godina od početka mjerenja

- Advertisement -

Dubrovnik pod „opsadom“ turista i na 33 stupnja Celzijeva

Temperatura atmosfere i oceana i dalje raste, ledene kape i ledenjaci se smanjuju, razina mora raste, a ekstremni vremenski i klimatski događaji sve su češći i intenzivniji, izjavio je meteorolog Ivan Čačić

Gostujući na okruglom stolu “Prilagodba klimatskim promjenama” u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU), hrvatski ministar zaštite okoliša i energetske učinkovitosti Mihael Zmajlović upozorio je kako bi godina koja je pred nama mogla biti najtoplija od početka mjerenja, javio je dopisnik Anadolu Agency (AA).

Podaci su to UN-ove klimatske agencije zbog kojih je ministar Zmajlović poručio kako je energetska efikasnost zadatak kojega pred sobom imaju sve zemlje Europske unije, tako i ostatka svijeta.

PROČITAJTE JOŠ:  Zašto policija u Sarajevu čuva pjevačicu Senidah?

“Temperatura atmosfere i oceana i dalje raste, ledene kape i ledenjaci se smanjuju, razina mora raste, a ekstremni vremenski i klimatski događaji sve su češći i intenzivniji”, istaknuo je ravnatelj Državnog hidrometeorološkog zavoda Ivan Čačić.

Najveći potrošači energije na koje otpada 40 posto potrošnje upravo su zgrade, stoga hrvatsko ministarstvo u suradnji sa EU fondovima intenzivno radi na povećanju energetske efikasnosti ovih objekata, a sve u cilju smanjenja i prevencije daljnjeg rasta efekta staklenika. Iz prometa dolazi 25 posto emisija stakleničkih plinova, a među mjerama za čistiji transport su uvođenje nižih trošarina za ekološka vozila, sufinanciranje zelenog javnog transporta, te kupnja električnih i hibridnih vozila. Europska unija kao globalni predvodnik u borbi protiv klimatskih promjena u narednih sedam godina izdvaja 180 milijardi eura za ovu svrhu.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Saobraćajna nesreća u Banjoj Luci: Povrijeđena žena

Večeras se u Banjoj Luci dogodila saobraćajna nesreća u...

Nesreća u Banjoj Luci: Radnik pao sa zgrade, teško je povrijeđen

Radnik V. S. iz Banja Luke teško je povrijeđen...

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...