Želite do bolje forme? Prvo se motivirajte i pokrenite…

- Advertisement -

Koliko puta ste sami sebi rekli da sutra počinjete s vježbanjem? Međutim, ‘sutra’ je došlo, a potom i ‘prekosutra’ a od vježbanja ništa.

Stručnjaci za fitnes uglavnom  se slažu da su dvije stvari ključne da bi ste se doveli do bolje fizičke forme, a nisu komplicirane. Riječ je jednostavno o motivaciji i određivanju cilja. Dakle, odredite cilj na kojem ćete raditi svake sedmice, a uz to će doći motiv da se taj cilj ostvari.

Prvo postavite sami sebi pitanje, šta me sprječava da počnem vježbati? Koji je današnji izgovor? Suočite se s izgovorima i pobijedite ih, a to možete uraditi tako da napravite popis opravdanja zašto ne vježbate.

PROČITAJTE JOŠ:  Tri osobe povrijeđene u teškoj saobraćajnoj nesreći kod Travnika

Drugo, nemojte stalno razmišljati negativno i sami sebi govoriti da ne možete doći u formu. Vjerojatno nemate prave informacije koje vam mogu pomoći da zaživite zdravijim načinom. Dakle, raspitajte su o činjenicama i zabludama vezano za mršavljenje i vježbanje. Počnite koristiti znanje umjesto zabluda.

Treće, koristite svakodnevne aktivnosti u cilju dovođenja u bolju formu. Ne morate dakle koristiti ‘novotarije’, možete svoj svakodnevni ritam pretvoriti u vaše oružje. Prije posla, za vrijeme, poslije posla… Doslovno možete započeti vježbati, bez ikakve opreme. Za formu i zdravlje vam sigurno ne treba članstvo u teretani. Vježbanje kod kuće može biti uistinu koristan izbor.

PROČITAJTE JOŠ:  Mostarac nakon svađe sa bratom zapalio stotine automobilskih guma

Četvrto, odaberite najjednostavniju metodu vježbanja, ali uz konzultacije s nekom stručnijom osobom, ukoliko već niste upoznati s različitim vrstama vježbanja.

Peto, pridržavajte se plana kako bi ostvarili zacrtani cilj. Stručnjaci kažu da je potrebno oko 6 sedmica za usvajanje novih navika, ali nemojte se obeshrabriti ako vam recimo kardio vježbe idu dobro, a da nemate odmah ‘opipljivih’ rezultata. Bilo bi dobro kada bi trenirali barem dva puta sedmično.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...