Life

Želite učinkovitije smršaviti? Možete uz pomoć partnera

0
Želite učinkovitije smršaviti? Možete uz pomoć partnera, Life.ba
Foto: Ilustracija

Istraživači s amsterdamskog Sveučilišta primijenjenih znanosti u Nizozemskoj objavili su zanimljivo otkriće. Naime, proučavajući osobe koje su preživjele srčani udar došli su do zaključka da terapije imaju bolji učinak ako pacijenti imaju podršku svojih supružnika.

-Naše istraživanje pokazuje da, kada se supružnici pridruže naporima za promjenu navika, pacijenti imaju veće šanse da postanu zdraviji – posebno kada je riječ o gubitku kilograma, objasnila je autorica studije Lotte Verweij.

Više od 800 preživjelih od srčanog udara praćeno je u studiji koja je istraživala utječe li partner na životni program utjecajem na promjenu ponašanja.

Pacijenti su podijeljeni u dvije terapijske skupine, pri čemu su u jednoj skupini zajedno s pacijentima bili i njihovi partneri.  

Pacijenti s partnerom koji sudjeluje u programu oporavka imali su gotovo tri puta veću uspješnost u mršanju, u usporedbi s onim pacijentima koji su terapiju gubitka kilograma zdravim načinom prehrane i životnih navika prolazili sami.

-Parovi često imaju usporedive stilove života, a promjena navika je teška kada se samo jedna osoba trudi. Praktična su pitanja poput kupnje namirnica, ali i psiholoških izazova, gdje partner koji podržava može pomoći u održavanju motivacije, rekao je Verweij.

Comments

Leave a reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

You may also like