Žene u uniformi – Jedinica za podršku MUP KS

- Advertisement -

Rijetko ko može naslutiti da se iza lica i tijela sakrivenih ispod uniformi, među ovim hrabrim ljudima kriju i hrabre žene. Žene koje stoje rame uz rame s muškim kolegama i obavljaju svoje radne zadatke. One su majke, supruge, sestre, kćerke…

Piše – Vesna Bešić

Uvijek su tamo gdje je najteže i tamo odakle se povlači “obična” policija. Svi ih se boje i poštuju ih. U svojim uniformama djeluju sposobno i spremno za sve vrste izazova. Rijetko ko može naslutiti da se iza lica i tijela sakrivenih ispod uniformi, među ovim hrabrim ljudima kriju i hrabre žene. Žene koje stoje rame uz rame s muškim kolegama i obavljaju svoje radne zadatke. One su majke, supruge, sestre, kćerke…

Ilvana Kulo (30), pripadnica Jedinice za specijalističku podršku MUP-a Kantona Sarajevo već se tri godine nalazi u timu Alfa 20 koji broji osam članova. Jedinica ukupno ima 60 članova, a ona je jedina žena.

“Test je jako težak. Nijedna žena se poslije mene nije prijavila. Ništa nije standardno, sve je kompleksno, kriteriji su visoki. Test je od muške norme za žene umanjen za 20 posto”, ispričala je Ilvana.

Još kao djevojčica voljela je sport i oduvijek joj je želja bila da bude pripadnik neke elitne jedinice kao što je ova gdje je sada.

“Ostvarila mi se želja. Trudila sam se. Treba puno truda, volje, istrajnosti da bi se neko nalazio u jedinici kao što je ova specijalistička jedinica. Postoje kriteriji, postoji put i ja sam istrajala. Prvi način je da se nalazite u policiji, poslije toga dolazi testiranje za jedinicu i ako zadovoljite test ostajete tu”, istakla je Ilvana.

PROČITAJTE JOŠ:  Teška saobraćajna nesreća: Poginuo motociklista

Ljubav prema ovom poslu je, na neki način, tradicija u njenoj porodici. “Policija je porodična tradicija. To je vjerovatno genetski. Sva porodica je bila u policiji, ali, eto, ja sam uspjela da ih malo nadmašim i odem malo visočije”, ispričala je Ilvana.

Govoreći o radu sa 60 muškaraca kazala je da “nema razlike ni u čemu”.

“Ovdje moraš biti tim. Razlika između žena i muškaraca uopšte ne postoji, niti se vidi. Sve se radi jednako. Nema ni privilegija prema meni u bilo čemu. Zadaci su jedni i moraju se ispuniti. Oni su teški i kompleksni i nema toga da se nekome olakšava dio njegovog posla”, pojasnila je Ilvana.

Svi su, istakla je, velika cjelina koja diše jednom dušom. “Puno vremena provodimo zajedno. Zajedno prolazimo i teške drilove tako da smo konstantno zajedno. Svi tereni su teški i sve zavisi koliko si psihički spreman da podneseš taj teret. Za mene nema toga da osjetim strah ili da nešto ne mogu uraditi. Idem do kraja”, ispričala je Ilvana.

Almedina Imamović (26) pripadnica je Jedinice za podršku MUP KS-a kazala je da želja za ovim poslom postoji još od malih nogu.

“U porodici se trenutno niko ne bavi tim ili sličnim poslom. Budući da živim sama s majkom, nisam imala uzore ni u kome. Sama sam se odlučila za taj poziv i dobila sam podršku i mame i ostalih članova porodica, prijatelja… Volim ovaj poziv i zadovoljna sam”, istakla je Almedina.

Opasnost postoji kako u njihovom poslu, tako i u svemu ostalom. “S tim da uniforma i posao policajca otvara mnoga vrata. Lakše je i jednostavnije prići građanima”, naglasila je Almedina.

PROČITAJTE JOŠ:  U Sloveniji zaplijenjeno 260 kilograma kokaina

Govoreći o tome da li je neko nekada na nju drugačije gledao samo zato što je žena u uniformi, Almedina je kazala da nije, ali da je bilo dobacivanja i komentara na koje se ne osvrće.

“Odnosom s kolegama sam zadovoljna. Mi se međusobno pazimo i držimo. Poziv moraš voljeti i žrtvovati svoje vrijeme i sebe. Žene koje se bave tim poslom, a ujedno su i majke i supruge imaju duplo veću odgovornost u odnosu na nas koje smo slobodne”, poručila je Almedina.

Dodala je da se van posla ne ponaša kao policijski službenik.

U istoj jedinici tek nekoliko mjeseci radi i Ružica Despotović (27), koja je kazala da se za ovaj posao odlučila, jer oduvijek voli policiju i taj poziv.

“Policija je tu da služi javnosti, zaštiti građana… Meni se taj poziv oduvijek sviđa i opet bi se ovim bavila. U porodici samo se ja bavim ovim poslom”, ispričala je Ružica.

Kada je porodici kazala da se želi baviti ovim poslom u početku nisu bili zadovoljni, ali podržali su je kada su vidjeli da to ona stvarno voli i želi.

“Imala sam sreću da dođem u jedinicu i radimo kao cjelina, jer zavisimo jedni od drugih, pogotovo kada smo na terenu, jer su u pitanju protesti, skupovi, neredi… Podrška je tu najbitnija. Nas su kolege prihvatile i mi smo, kao žene, svjesne da ne smijemo očekivati neke privilegije. Radimo taj posao i ponašamo se kao i oni”, poručila je Ružica, naglašavajući da su “u uniformi svi isti”.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...

U Ustikolini prilikom sječe šume smrtno stradao 65-godišnjak

Policiji u Goraždu prijavljeno je da je jedna osoba...

Pekare “Manja” reagovale na izvještaj inspekcije o svinjetini u bureku koji se prodavao u Sarajevu

Povodom informacija Federalne uprave za inspekcijske poslove o prisustvu...