[život poslije korone] Tri scenarija

- Advertisement -

Znanstvenici, političari, doktori…, puno je različitih mišljenja o tome kako će izgledati svijet nakon krize koju je uzrokovala pandemija korona virusa.

Istina je u biti da niko ne zna tačno šta će se događati u nadolazećem razdoblju, ali je svijet prepun različitih ‘scenarija’ urađenih na osnovu različitih podataka.

Magazin Politico objavio je izvješće čiji su autori bivši obavještajac Mat Burrows i Peter Engelke iz Atlanskog vijeća, a koje donosi tri scenarija života nakon korone.

Scenarij 1 naslovljen je ‘Velika Deklaracija’, a donosi izrazito negativan rasplet situacije u kojoj svi gube. Sjedinjene Američke Države, Europa i Kina bore se za oporavak unatoč velikim fiskalnim i monetarnim naporima. Oporavak se proteže sljedećih nekoliko godina, a situaciju dodatno pogoršava činjenica da je potrebno mnogo više vremena za razvoj učinkovitog cjepiva nego što se prvotno mislilo.

Nakon što Donald Trump ponovno pobjeđuje na izborima u SAD-u, Europa postaje paralizirana. Ujedno, u Kini raste nezadovoljstvo naroda jer borba čelnika Komunističke partije za oživljavanje gospodarstva traje predugo. Do sredine 2020-ih godina deglobalizacija se ubrzava, a svuda po svijetu događa se spori gospodarski rast. Razina siromaštva raste, ne samo u nerazvijenim državama, i postoji potencijal za otvoreni sukog između SAD-a i saveza Kina-Rusija, navodi se u prvom scenariju.

PROČITAJTE JOŠ:  Razoran zemljotres od 7,4 stepena pogodio Tajvan

Scenarij 2 naslovljen je naslovom ‘Kina pobjeđuje’. Navodi se kako Peking iskorištava krizu za igradnju veza širom Azije, potkopavanje demokracije širom svijeta i nemilosrdno suzbijanje neistomišljenika u svom dvorištu. SAD klizi lijevo unatoč ponovnoj pobjedi Truma na izborima što dovodi do uvođenja poreza na bogatstvo. Neredi zbog nedostatka hrane izbijaju širom Bliskog Istoka i Sjeverne Afrike, a kolapsi cijena nafte prisiljavaju Saudijsku Arabiju da se prikloni Kini.

Scenarij 3 nazvan ‘Nova Renesansa’ donosi razvoj situacije po kojem se svijet vrlo brzo oporavlja od krize, a američko globalno vodstvo ponovno oživljava. Bogate zemlje se udružuju i cijepe sve ljude bez naknade. Kina pod pritiskom zatvara svoja tržišta divljim životinjama koje su proizvele COVID 19, a zapadne države predlažu formiranje ‘superagenije’ čija je zadaća spriječavanje sljedeće svjetske krize. Kina i SAD ostavljaju brojne razlike u stranu i počinju zajedno raditi na ‘Maršalovom planu’ za zemlje u razvoju koje su opustošene zbog bolesti.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvorena ASA bolnica: Prva privatna opća bolnica u Sarajevu

U bilo kojem scenariju stvari mogu krenuti loše. Virus bi mogao satrati siromašne zemlje koje još nisu teško pogođene, poput Pakistana.

Mjere socijalne udaljenosti mogle bi ostati na snazi ​​duže nego što itko očekuje, što znači da će oporavak biti težak i dugotrajan, uzrokujući značajnu štetu društvenom i političkom tkivu u mnogim regijama. U SAD-u raste rizik da će srednja klasa doživjeti još jedan pad u svom životnom standardu.

Autori ovog izvješća upozoravaju da ‘pandemija koronavirusa može završiti jačanjem kineskog predsjednika Xi Jinpinga i autoritarnih sklonosti Komunističke partije Kine s jedne strane, i reakcijom „America First“ s druge strane.’

Autori kao najokrutnije upozorenje pišu da ‘ova stvar’ možda ‘NIKAD’ ne nestane.

  • Moramo biti spremni da koronavirus postane ponavljajuća životna činjenica, poput obične gripe, ali mnogo smrtonosnija, navode autori izvješća čije je dijelove objavio magazin Politico.

Pročitajte još sadržaja iz Life serijala Život poslije korone na ovom linku

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....