“Zlatni septembar” u Sarajevu: Podići svijest o svim aspektima borbe s rakom kod djece

- Advertisement -

Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti u mjesecu septembru pod sloganom ”Budi zlatan“, javlja Anadolu Agency (AA).

Sarajevo, BiH – 26. septembar 2020:Udruženje “Srce za djecu oboljelu od raka” i ove godine obilježava Zlatni septembar – mjesec podizanja svijesti o dječijem raku nizom aktivnosti u mjesecu septembru pod sloganom ”Budi zlatan“ ( Denis Zuberi – Anadolu Agency )

Zlatni septembar se približava finišu i tim povodom u subotu uz poštivanje epidemioloških mjera na sprečavanju širenja zaraze koronavirusa, organiziran događaj u Sarajevu.

Infopultovi sa zlatnim maskama i zlatnim vrpcama te instalacija zlatnih balona postavljeni su na platou ispred i unutar trgovačkog centra Sarajevo City Centar (SCC), a građani imaju priliku informisati se o dječijem raku, problemima s kojima se susreću, ali i da kupovinom zlatne vrpce i posebno dizajnirane zlatne maske pruže podršku djeci oboljeloj od raka.

PROČITAJTE JOŠ:  Akcija Sleeper II: Pronađeno oružje i droga

”Borba koju prolaze mališani oboljeli od raka, ali i njihove porodice, je mukotrpna, teška i duga, a nerijetko nakon izlječenja prisutne su i brojne posljedice samog liječenja s kojima se moraju nositi. Upravo tokom ovog, nama bitnog, mjeseca želimo ukazati na probleme s kojima se susreću mališani i porodice nakon intenzivnog bolničkog liječenja te na njihove potrebe nakon izlaska iz bolnice”, saopćeno je iz Udruženja ”Srce za djecu oboljelu od raka”.

Cilj Zlatnog septembra i jeste podići svijest o svim aspektima borbe sa dječijim rakom, kako u periodu boravka u bolnici, tako i o periodu povratka u matičnu sredinu nakon liječenja.

PROČITAJTE JOŠ:  Tužna godišnjica: Prije 17 godina u požaru je izgorjelo šest beba u Dječijem domu Bjelave

U septembru predstavnci Udruženja organizirali su niz aktivnosti. Posjetili su Mostar, Tuzlu, Bihać i Zenicu.

”Željeli smo ovaj septembar obojiti u zlatno, podići svijest našeg društva i poslati jednu jaku poruku da postoje različiti životi puni poteškoća poslije raka, kako kod tri djeteta koji se uspješno izliječe tako i kod porodica djece koja izgube bitku. Kampanju su podržale i mnoge javne ličnosti kao što je naša ambasadorica Amra Džeko, Edin Džeko, Jala Brat, Šejla Ramović, Amer Kadić i mnogi drugi”, naveli su iz Udruženja.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....