Značajnije poboljšanje kvaliteta zraka u Sarajevu krajem sedmice

- Advertisement -

Sarajevo i pojedina druga područja Federacije Bosne i Hercegovine proteklog vikenda bili su prekriveni izuzetno lošim zrakom, a slična koncentracija zagađujućih materija očekuje se do kraja sedmice kada se prognoziraju značajnije promjene, prenosi Anadolu Agency (AA).

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda (FHMZ) Bosne i Hercegovine podsjetili su da je tokom vikenda kvalitet zraka na gotovo svim mjernim mjestima bio je izuzetno loš sa potencijalno štetnim efektima na zdravlje stanovništva, posebno na osjetljive grupe stanovništva.

Najlošiji kvalitet zraka je bio u Visokom i Ilijašu, slijede Zenica i Sarajevo, odnosno cijeli prostor doline rijeke Bosne. Slično je bilo u na mjernim mjestima u tuzlanskom kantonu, s tim da je u ovom produčju došlo ipak do nešto značajnijeg pada koncentracija zagađujućih materija, ali koje su ipak ostale i dalje visoke. Nešto manji stepen zagađenja zraka nego u navedenim mjestima bio je u Jajcu i Goraždu.

PROČITAJTE JOŠ:  Novinar RTRS-a Branimir Đuričić pronađen u besvjesnom stanju na radnom mjestu

“Jutros, izuzetno visoke i po zdravlje opasne koncentracije prašine (PM čestice) su u Ilijašu, a pretpostavljamo da je slično i u Visokom (trenutno prekinuta veza sa stanicom). U ostalim zagađenim područjima, situacija je tek nešto manje loša: u zapadnim dijelovima Sarajeva, Zenici, Lukavcu još uvijek su vrlo visoke koncentracije pšrašine u zraku. Istovremeno, u Živinicama, Kaknju, Zenici i dalje vrlo visoke koncentracije sumpordioksida”, navode iz FHMZ-a.

PROČITAJTE JOŠ:  U centru Sarajeva izložene cipele u znak sjećanja na ubijene građane tokom opsade

Prema prognozama, danas i u narednim danima i dalje će biti prisutni nepovoljni meteorološki uslovi koji će pogodovati zadržavanju ili porastu koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Značajnije promjene koje mogu doprinijeti poboljšanju kvaliteta zraka na širem području se očekuju tek krajem sedmice, kada je prognozirana destabilizacija atmosfere, praćena vjetrom i slabim padavinama.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Požar u sarajevskom naselju: Na terenu dva vatrogasna vozila

U večernjim satima došlo je do požara u sarajevskom...

Slučaj nestale djevojčice Danke Ilić: Ko su uhapšeni u akciji FUP-a u Hadžićima?

Od izvora bliskih istrazi saznali smo imena uhapšenih u...

U Beogradu preminuo učenik nakon incidenta u školi

U Srednjoj zanatskoj školi u Beogradu je 18. marta...

Dijaspora je u BiH prošle godine poslala 3,79 milijardi KM

Iz Centralne banke Bosne i Hercegovine su objavili podatke...