Balkanske zemlje traže jedinstven roaming tretman za Evropu

- Advertisement -

Telecom

Komunikacijske mreže Evropske komisije Makedonije, Srbije i Crne Gore uputile su pismo Uredu za sadržaj i tehnologiju EU u kojem su zahtijevali da cijene telefonskih poziva u roamingu u evropskim državama budu iste kao za zemlje članice Evropske unije (EU).

Ministar informacijskih tehnologija Makedonije Ivo Ivanovski, zamjenik srbijanskog premijera i ministar unutrašnje, spljne trgovine i telekomunikacija Rasim Ljajić i zamjenik crnogorskog premijera i ministar telekomunikacija Vujica Lazović danas su u Skoplju potpisali zajedničko pismo, kojim su zatražili cijene telefonskih poziva u roamingu u evropskim državama bude iste kao za zemlje članice Evropske unije (EU).

PROČITAJTE JOŠ:  Stravičan zločin: Malena Danka Ilić je ubijena

Ivanov je kasnije, u izjavi medijima, kazao kako, kao države kandidatkinje koje ispunjavaju sve svoje obaveze, zahtijevaju ovu promjenu radi svojih građana. On je kazao da ove države zajedno imaju više od deset miliona stanovnika, te da tokom posjete zemljama EU, plaćaju telefonske razgovore koji su skuplji za osam, a za korištenje interneta 4-5 puta više u odnosu na stanovnike zemalja članica EU.

PROČITAJTE JOŠ:  Sajam knjiga u Sarajevu okupiće 150 izdavačkih kuća i stotine autora

Ljajić je ovom prilikom istakao da podržava ovu inicijativu. On je pojasnio da će ministri nastaviti sa trilateralnim sastancima, te da će se ponovno sastati u septembru u Crnoj Gori kako bi potpisali protokol o saradnji.Lazović je rekao da je Crna Gora zemlja turizma, te da će smanjenje cijena doprinijeti razvoju turizma i pružanju boljih usluga turistima. On je također istakao važnost ovakve regionalne saradnje, bez vanjskog pritiska.

Anadolija

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Ove godine na hadž putuje 2.225 državljana BiH

U organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice...

Zbog kvara ne rade trolejbusi na relaciji Dobrinja – Hrasno

Zbog oštećenja trolejbuske kontakt mreže na Mojmilu, trolejbusi u...

Od Ibrahima Hadžibajrića oduzeti stan i garaža u Sarajevu

Po naredbi Kantonalnog suda u Sarajevu, danas su zaplijenjeni...

Pojedine novčanice od 10, 20, 50 i 100 KM se povlače iz opticaja

Centralna banka Bosne i Hercegovine povlači iz opticaja novčanice...

Stravičan slučaj u Zenici: Policiji prijavljeno silovanje 16-godišnjakinje u parku pored škole

Informaciju o zastrašujućem slučaju u Zenici zgrozile su bh....