Najsjajniji i najšokantniji modni momenti

- Advertisement -

Kada je riječ o modi, svaka godina sa sobom nosi nešto novo i prepoznatljivo.

Modna industrija je u stalnom stanju fluktuacije, od tržišta podložnom čestim, ponekad i neočekivanim promjenama, do novih kreativnih direktora i trendova.

Autor: Sanja Savić

Godina iza nas je bila godina uspona i padova, ali i godina ozbiljnog napretka u modnoj industriji.

Od odbacivanja pravog krzna, modnog aktivizma na pistama, do pojavljivanja na crvenom tepihu, 2018. je definitivno donijela neke pozitivne promjene u svijetu mode.

Međutim, godina iza nas sa sobom je donijela i mnoge kontraverze, ali i gubitak nekih od najistaknutijih dizajnerskih ikona, a sve to je odigrali ulogu u tome kako smo doživljavali  modu u 2018. I dok priče o trendovima za 2019. već lagano okupiraju modni svijet,  prije nego što pogledamo u budućnost, podsjetimo se koji su to momenti obilježili modna dešavanja u 2018. godini.

  1. Time’s Up pokret
  1. godina je započela pokretom Time’s Up na crvenom tepihu filmskih nagrada Zlatni Globus koji je osnovan kao pokret i platforma za podršku žena žrtava seksualnog uznemiravanja u Hollywoodu, ali i šire. Noseći sve crno, mnoge Hollywoodske zvijezde, od Meryl Streep do Kerry Washington su na ovaj način podržale inicjativu, a podrška je kasnije uočena i na drugim prestižnim događajima.

 

  1. Naomi Campbell i Kate Moss ponovo zajedno na modnoj pisti

https://www.youtube.com/watch?v=th2IfbjWKIk

Za posljednju reviju Kim Jonesa kao kreativnog direktora muške linije Louis Vuittona, supermodel ikone 90-ih Naomi Campbell i Kate Moss su se nakon mnogo godina ponovo ujedinile na modnoj pisti i ispratile posljednji izlazak modne legende.

  1. Virgil Abloh imenovan za prvog afroameričkog kreativnog direktora Louis Vuittona

Virgil Abloh je postao prvi afroamerički kreativni direktor muške Louis Vuitton linije naslijedivši Kim Jonesa u njegovoj ulozi.

Abloh je sa svojom prvom kolekcijom debitovao u junu, a monumentalna predstava završena je emotivnim trenutkom koji je podjelio sa svojim dugogodišnjim saradnikom Kanye Westom.

  1. Carolina Herrera održala posljednju reviju

Legendarna dizajnerica Carolina Herrera je u februaru najavila da će njena revija za jesen 2018. biti posljednja, prije nego što se povuče kao kreativni direktor. Svojom posljednjom kolekcijom je obilježila kraj jedne ere, a predstavila je i svoje najupečatljivije kreacije tokom godina.

Wes Gordon, koji je godinu dana radio kao kreativni konsultant, nasljedio je Herreru u njenoj ulozi.

  1. Rihanna obučena kao papa

https://www.youtube.com/watch?v=LywjNA4xajw

Modni događaj godine Met Gala koji svjetske zvijezde obožavaju jer pomiče granice i dozvoljava modne eksperimente na crvenom tepihu ni ovaj put nije razočarao.

Tema Met Gale 2018. bila je “Heavenly Bodies: Fashion and the Catholic Imagination”, a događaj je u njujorškom Muzeju umjetnosti Metropolitan okupio najveće celebrityje današnjice koji su se vjerskim motivima okitili od glave do pete.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvoren berber od milion KM: Irfanu Tepiću prvi čestitali Ramo Isak, Sejo Brajlović i Gabrijel Čabro

Najveću pozornost na sebe je skrenula pjevačica  Rihanna koja se pojavila u kreaciji Johna Galliana, a njena odora je nalikovala papinoj.

  1. Meghan Markle je postala nova modna ikona

Od kraljevskog vjenčanja koje su pratili milioni širom svijeta, do najave trudnoće, američka glumica, a sada i princeza Meghan Markle je zvanično postala najpopularnija ličnost u 2018 godini.

Svojim jednostavnim stilom je postala prava modna ikona, a sve što je nosila je popraćeno sa ogromnom pažnjom.

Oborila je sajtove dizajnera, rasprodala skoro sve predmete koje je nosila, a njena Givenchy  vjenčanica je postala simbol kraljevske elegancije i jednostavnosti.

  1. Sve više brendova odbacuje pravo krzno

Nije novost da je u proteklih par godina nekoliko modnih brendova objavilo kako se odmiču od upotrebe krzna u svojim proizvodima.

Međutim, u 2018. godini ovo pitanje je postalo mnogo izraženije kad su modne kuće poput Chanel, Burberry, DKNY, Michael Kors, Versace, Gucci i Coach odlučile da zauzmu stav o ovom pitanju i da izbace krzno iz upotrebe.  U međuvremenu, u San Franciscu i Los Angelesu je izglasana zabrana prodaje krzna.

  1. Jakna Melanije Trump

Melanija Trump izazvala je ogorčenje javnosti kada je obukla Zarinu jaknu sa natpisom „I really don’t care, do u?“ za susret sa zatočenom djecom izbeglicama na granici sa Texasom.

Izazivajući šok širom zemlje (i svijeta), to je bio jedan od najkontraverznijih modnih izbora godine, a prva dama je kasnije izjavila da je njen izbor jakne poruka za ljevičarske medije koji je kritikuju.

  1. Ivanka Trump gasi svoj brend

Nakon višemjesečne reakcije potrošača i brojnih trgovina koje su se odlučile za bojkot, modna etiketa Ivanke Trump objavila je svoje zatvaranje u julu. Nakon izbora 2016. godine, Trump se distancirao od svog brenda kako bi preuzeo službenu ulogu u Bijeloj kući, ali obzirom na blisku povezanost sa porodicom Trump, brend nije bio u stanju da preživi kritiku.

  1. Moda „glasanja“

Police trgovina i modne piste su bile preplavljene odjećom koja je slala jasnu poruku – izađite na izbore.

Brendovi poput Levi’s i American Eagle su izbacili majice sa natpisom neprofitne organizacije Rock the Vote, dok je poznata online trgovina Moda Operandi predstavila kolekciju od 13 majica američkih dizajnera, donirajući sredstva njihovom prodajom istoj organizaciji.

  1. Lady Gaga u flamingo haljini

U 2018. godini pop zvijezda Lady Gaga je postala filmska zvijezda, a zadržala je i status jedne od najzapaženijih osoba na crvenom tepihu. Na Venice Film Festivalu pjevačica se pojavila u raskošnoj ružičastoj flamingo haljini modne kuće Valentino, a njen modni izbor je ubrzo postao jedan od omiljenih u 2018. godini.

  1. Ralph Lauren obilježio 50. godina postojanja

Kako bi obilježio 50. godina modnog brenda Ralph Lauren, dizajner je organizovao sjajnu reviju u Central Parku sa više od 100 modela na pisti. Pored  vrhunske kolekcije i jedinstvenog mjesta održavanja, reviji su prisustvovali i neka od najuticajnijih imena poput Hillary Clinton, Oprah Winfrey, Iman, Blake Lively, Priyanka Chopra, Kanye West, Calvin Klein i mnogih drugih.

  1. Rihanna pokrenula prvu liniju donjeg rublja

Rihanna je u potpunosti osvojila industriju ljepote svojim pristupom kozmetičkom brendu Fenty, a njen sljedeći korak je bio i linija donjeg rublja koju je najavila u aprilu 2018. godine. Prva Savage X Fenty revija je održana na NYFW, a modele su nosile žene svih veličina, rasa i nacionalnosti, pa čak i dvije trudnice.

  1. Michael Kors kupio Versace

Jedna od najšokantnijih modnih novosti 2018. godine zasigurno jeste da je brend Michael Kors kupio Versace u transakciji vrijednoj 2,1 milijardu dolara. Modna grupa Michael Kors Holdings promijenila je ime u Capri Holdings, a Donatella Versace je ostala kreativni direktor brenda.

  1. Colin Kaepernick u Nike kampanji

https://www.youtube.com/watch?v=Fq2CvmgoO7I

U jednom od najznačajnijih poteza modne industrije u 2018. godini, sportski modni brend Nike je uzeo Colina Kaepernicka kao lice svoje nove kampanje “Just Do It”. Kaepernick, koji je 2016. godine klečao tokom nacionalne himne u znak mirnog protesta protiv policijske brutalnosti i rasnih nepravdi prema afroameričkoj zajednici više nije potpisao ugovor sa NFL timom zbog kontroverzi oko njegovog aktivizma koji je od strane američkog predsjednika Donalda Trumpa i drugih konzervativaca pogrešno protumačen kao napad na američku zastavu.

Nike je nastavio da emituje inspirativnu reklamu tokom otvaranja NFL sezone u septembru i poslao snažnu poruku širom svijeta.

  1. Smrt Kate Spade

Iako je u 2018. godini bilo dosta dobrih trenutaka u modnoj industriji, bilo je i nekoliko velikih gubitaka.

Svijet mode je najviše šokirala tragična smrt 55-ogodišnje dizajnerice Kate Spade koja je junu izvršila samoubistvo, a u martu je industrija izgubila još jednu ikonu kada je Hubert de Givenchy preminuo u 91. godini. Bio je najpoznatiji po osnivanju modne imperije Givenchy i dizajniranju nekih od najpoznatijih kreacija Audrey Hepburn.

Mjesec dana kasnije, dizajnerica Judith Leiber preminula je u 97. godini života koja će ostati upamćena  po svojim nevjerovatno ukrašenim, pomalo čudnim i luksuznim torbama.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...