100 godina mu je tek – priča o najpoznatijem mantilu na svijetu

- Advertisement -

Mantil je svoj prepoznatljiv dizajn dobio u periodu 1. svjetskog rata, ali priča o ovom odjevnom komadu započinje sto godina prije. Tada je škotski kemičar i izumitelj Charles Macintosh izumio prvi vodootporni materijal, oblik gumiranog pamuka koji se prema pojedinim povijesnim izvorima već 1823. godine koristio za proizvodnju vodootporne odjeće.

U Glasgowu je 1846. godine osnovana tvornica Mackintosh koja je počela proizvoditi prve modele vodootpornih kaputa tj. kabanica nazvanih „mac“ prema izumitelju.  Ovi modeli na početku nisu bili baš najpraktičniji jer su imali specifičan neugodan miris gume, a ponekad su se i topili na jakom suncu. Bez obzira na ove mane, britanski časnici i vojnici nosili su ih tijekom 19. stoljeća.

https://www.instagram.com/p/CA-Zv-nKqIA/

S vremenom su se pojavljivale nove poboljšane varijante vodootpornih materijala, a jednu od njih napravio je John Emary 1853. godine. On je pokrenuo svoju tvornicu nepropusnih komada pod nazivom „Aquascutum“ i njegovi kaput ubrzo su postali tražena roba među pripadnicima visokog društva.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvoren berber od milion KM: Irfanu Tepiću prvi čestitali Ramo Isak, Sejo Brajlović i Gabrijel Čabro

U igru se uskoro uključuje 21-godišnji Thomas Burberry koji 1856. godine pokreće svoju proizvodnju muške odjeće. Njegova najveća inovacija je vodootporan i istovremeno prozračan materijal gabardin kojeg je izumio 1879. i patentirao 1888. godine.

Njegovi kaputi od gabardina također su uskoro našli svoje mjesto u ormarima bogataša, ali i postali dio vojne uniforme. Burberry je još tijekom Burskih ratova opremao britanske časnike i vojnike dugačkim kaputima od gabardina. S obzirom na to da su ih nosili u rovovima (eng. trench), taj tip tankog kaputa dobio je naziv „trench coat“.

https://www.instagram.com/p/CByDpunl_1G/

Uoči 1. svjetskog rata, 1912. godine, Burberry je patentirao kratku verziju tog kaputa koja je sezala do koljena, imala široke revere i remen koji se veže u struku.

PROČITAJTE JOŠ:  Otvoren berber od milion KM: Irfanu Tepiću prvi čestitali Ramo Isak, Sejo Brajlović i Gabrijel Čabro

Do 1917. godine mantil je već prešao Atlantik jer je i američka vojska poželjela praktične britanske kapute. Korak po korak, nakon rata dospio je i u ormare civila, a potom i dobio jedan od svojih prepoznatljivih simbola – jedinstvenu kariranu podstavu specifičnu za Burberry. Njihov klasičan mantil prepoznaje se i po dvostrukom kopčanju te epoletama.

Između dva svjetska rata mantile je među običnim ljudima popularizirao i pomalo romantizirao Hollywood. Junakinje i junaci s velikih ekrana, od fatalnih zavodnica do zloglasnih gangstera, nosili su mantile u nekima od najpoznatijih filmskih scena.

Kroz svo to vrijeme, upravo se Burberryjev mantil u bež nijansi nametnuo kao apsolutni favorit i pretvorio u najpoznatiji mantil na svijetu koji, unatoč stotina kopija, i dalje nema konkurenciju.

https://www.instagram.com/p/CEtmPVTKpbk/

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...