5 ljetnih modnih klasika s kojima nikad ne možete pogriješiti

- Advertisement -

Svaka sezona ima svoje modne favorite, od trendi komada koji će do sljedeće godine pasti u zaborav do pravih klasika koji nikad ne izlaze iz mode. Među ljetnim klasicima nalazi se nekoliko komada koji su specifični baš za ovo doba godine i ne viđamo ih često tijekom ostalih sezona.

Mornarska majica

Uzorak koji većinu najviše asocira na ljeto definitivno su prugice. Mornarska majica poznata i kao „bretonka“ klasik je francuske garderobe koji je popularizirala legendarna Coco Chanel. Francuska dizajnerica često je ljetovala na obali Normandije, a u predivnom gradiću Deauvilleu poznatom kao luksuznom ljetovalištu 1913. godine otvorila je svoj prvi modni butik. Prizori francuskih mornara i ribara u bijelim majicama s tamnim prugama inspirirali su je za nove kreacije, ali i za njezine privatne odjevne kombinacije. Coco je ovaj tradicionalno muški odjevni komad uvela u žensku garderobu, spojila ga s hlačama šireg kroja koje žene u to vrijeme još uvijek nisu nosile u velikoj mjeri i dala im priliku da se oslobode predugačkih haljina i suknji koje su ih ionako sputavale. Majica s prugicama danas je jedan od simbola njezine modne kuće, francuskog modnog stila i ultimativni ljetni komad s kojim jednostavno ne možete pogriješiti.

https://www.instagram.com/p/BzfWEBwiiSr/

Bijela haljina

Po pitanju boja, bijela je i dalje apsolutna kraljica ljeta. Zato ne čudi to što je ponuda bijelih odjevnih komada uvijek bolja i veća u ljetnim kolekcijama modnih brendova. Jednostavno je percipiramo kao ljetnu boju jer se ionako preporuča da u to doba godine više nosimo svijetlu odjeću. Jedan od komada koji tijekom drugih godišnjih komada gotovo i da ne viđamo u „street style“ kombinacijama je bijela haljina. Modeli od prozračnih i laganih materijala poput pamuka i lana idealni su za razdoblje velikih vrućina i gotovo prirodno su povezani s ljetom.

https://www.instagram.com/p/CCimS6PpkTA/

Bijele traperice

Baš kao i u slučaju bijelih haljina, bijeli model traperica gotovo da iščezne s ulica s prvim danima jeseni. Možda ste već čuli za staro modno pravilo pojedinih Amerikanaca – oni ne nose bijelu odjeću nakon Praznika rada (eng. Labor Day) koji se slavi prvog ponedjeljka u septembru u čast američkog radničkog pokreta. Za jedne je ovo i dalje pravilo kojeg se pridržavaju, a za druge potpuna besmislica. Ovi prvi i dalje se drže ideje sezonskog odijevanja prema kojoj se svi bijeli komadi vraćaju u ormar nakon ljeta, a među njima su i bijele traperice. Njih je popularizirala legendarna američka prva dama Jacqueline Kennedy. Jedna od najpoznatijih modnih ikona svih vremena, „Jackie O“ nije se odvajala od bijelih traperica tijekom svojih ljetnih putovanja i krstarenja.

https://www.instagram.com/p/CChfh0mFHWf/

Maksi suknja

Dugačke široke suknje u kombinaciji s laganim topom popularna su ljetna kombinacija. Komadi maksi duljine najviše se nose tijekom ljeta, a to vrijedi i za maksi suknju, prije svega iz praktičnih razloga. Zamislite dugačku široku suknju napravljenu od klasičnih „zimskih“ materijala. Ona može biti vrlo lijepa, ali bila bi izuzetno teška za nošenje. Ljetni materijali su laganiji i prozračniji pa su zato i prikladniji za krojenje ljetnih komada koji su često vrlo lepršavi, a to se ne može postići s npr. tvidom ili vunom.

https://www.instagram.com/p/CCdktMgDvOh/

Kratke traperice

Potpuna suprotnost maksi suknji je još jedan ljetni klasik – kratke traperice. Najčešće odrezane s „poderanim“ rubovima, u žargonu su zbog svog kroja poznate i kao vruće hlačice. Iako nije ništa neobično vidjeti ih u hladnijim danima u kombinaciji s debelim hulahopkama i visokim čizmama, primarno su i dalje ljetni komad koji najveću popularnost doživi u toj sezoni.

https://www.instagram.com/p/CChxpB0pzj-/

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...