5 udobnih tkanina u kojima se vrućine najlakše podnose

- Advertisement -

Ljubitelji ljeta uživaju u vrućinama, a oni koji ih teško podnose napravit će sve kako bi se rashladili. To uključuje i nošenje odjeće napravljene od udobnih materijala koji „dišu“.

Pamuk

Osobe koje vole prozračne tkanine nose pamučne komade tijekom cijele godine, a pogotovo tijekom ljeta. Pamuk je prirodno vlakno koje dozvoljava zraku da cirkulira i slobodno se kreće kroz materijal. Pritom se, zahvaljujući protoku zraka, suše vlažna područja na našoj koži. Kvalitetan lagani pamuk također upija vlagu i omogućuje brzo rashlađivanje tijela. Stilisti preporučaju nošenje svijetlih pamučnih komada jer se na tamnima upravo zbog funkcije upijanja vlage više vide mrlje znoja.

Lan

Ovo ja apsolutni kralj idealnih ljetnih tkanina. Izrađuje se od istoimene biljke i kvalitetom nadmašuje mnoge materijale jer je izrazito izdržljiv. Tkanje lana nije lagan proces pa je zato i njegova cijena često visoka, ali u slučaju ove tkanine – cijena opravdava kvalitetu. Prozračan je, lagan, baš kao i pamuk upija vlagu, ali se znatno brže suši. Njegova jedina mana jest to što se jako gužva, ali tko još misli na gužvanje tijekom velikih vrućina.

Svila

Jedno od najfinijih tekstilnih vlakana definitivno je svila. Prava luksuzna svila dobiva se od kukuljice leptira poznatijeg pod nazivom dudov svilac. Trgovine su danas prepune odjevnih komada od lažne svile koju trgovci po visokim cijenama prodaju pod onu pravu. Zato prije kupovine obavezno provjerite o kojoj se svili radi. Za početak, prava svila se gužva i ako je malo zgužvate na njoj će ostati vidljivi nabori. Lažna svila od poliesterskih vlakana teško se gužva. Također je možete protrljati među prstima ili rukama. Prava će se zagrijati i proizvodit će specifičan zvuk, a kod lažne svile nema tih pojava. Vodite računa o tome da je prava prirodna svila uistinu udobna i lagana, ali za razliku od lana i pamuka ima jako slabu sposobnost upijanja te u njoj nećete moći izbjeći tragove znoja.

Šifon

Mnoge lepršave haljine koje viđamo na crvenim tepisima napravljene su od šifona. Ovaj lagani materijal u originalu se izrađuje od pamuka i prave svile te zbog ove kombinacije prirodnih vlakana pruža izniman osjećaj udobnosti. Ne potiče znojenje i zapravo je idealan za ljetne haljine. Baš kao i u slučaju svile, postoje i poliesterske varijante šifona koje na prvi pogled izgledaju isto kao i originalna, ali znatno su neudobnije.

Keper

Ako tražite udobniju zamjenu za traperice tijekom ljeta, pronaći ćete je upravo u modelima od kepera. On se u pravilu proizvodi od pamuka ili u kombinaciji s drugim vlaknima i visokim udjelom pamuka, ali za razliku od klasičnih pamučnih komada znatno je čvršći pa je pogodan za izradu hlača.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...