Alexander McQueen – Neuništiva i vanvremenska divlja ljepota modnog genijalca  

- Advertisement -

  „Morate znati pravila da bi ih razbili. To je ono zbog čega sam ovdje, da rušim pravila, ali da zadržim tradiciju ” – Alexander McQueen.

 U februaru ove godine obilježava se devet godina od tragične smrti jednog od najutjecajnijih, najgenijalnijih i najinovativnijih modnih umova ikad – Alexandra McQueena.

Autor: Sanja Savić

Skoro deceniju nakon što je izvršio samoubistvo 2010. godine u četrdesetoj  godini žovota, McQueenov doprinos svijetu mode – od korištenja i čestog potkopavanja tradicionalnih tehnika krojenja, do provokativnih, revolucionarnih živih prezentacija, je i dalje ogroman.

https://www.instagram.com/p/BsbBT_XAJEg/

U međuvremenu su održane retrospektivne izložbe u njujorškom Metropolitan muzeju umjetnosti i londonskom Victoria & Albert muzeju koje su privukle rekordan broj posjetitelja, a zahvaljujući čvrstoj ruci kreativne direktorice Sarah Burton (koja je zajedno sa McQueenom radila i kada je on bio na čelu), McQueenov brend i dalje živi i slavi ime jednog od najvećih modnih umova ikad. Kao dizajner, McQueen je bio obožavan ne samo iz razloga što je kreirao prelijepu odjeću, već joj je i davao osjećaj snage i moći. Njegovi dizajni bili su grubi i dramatični, često brutalni i oštri.

https://www.instagram.com/p/BtyPhC0Cr2J/

Lee Alexander McQueen je rođen 17. marta 1969. godine u radničkoj porodici, a svoju karijeru započeo je kao tinejdžerski šegrt u krojačkoj radnji na londonskom Savile Rowu.

Nakon toga na kratko se preselio u Milano gdje je radio kao asistent italijanskog dizajnera Romea Giglija, a potom je upisao modni dizajn na Central Saint Martins koledžu u Londonu početkom 90-ih godina.

McQueenova zloglasna maturska zbirka kreacija koja je bila inspirisana Jackom Trbosjekom privukla je pažnju ekscentrične stilistice Isabelle Blow, a zahvaljujući jednoj od prvih kolekcija “Highland Rape” iz 1995. godine, dobio je epitet l’enfant terriblea.

https://www.instagram.com/p/BtwU5GYl8WZ/

  1. godine McQueen je naslijedio Johna Galliana kao kreativnog direktora za modnu kuću Givenchy.

Iako njegova prva kolekcija nije baš bila uspješna, ostao je na poziciji sve dok njegov ugovor nije završio 2001. godine. Iako je često bio kontroverzan, njegova slava je bila izuzetna.

Osvojio je četiri nagrade za najboljeg britanskog dizajnera godine između 1996. i 2003., a kasnije je imenovan i za člana British Empirea.

Alexander McQueen je redefinirao parametre britanske mode na najbolji, ali i najgori mogući način.

Njegovo ime se često vezalo uz različite epitete, a njegov rad je utkao novi put za budućnost visoke mode. Shvatanje i istraživanje  McQueenovog rada je pravo modno hodočašće, prepuno mrtvih ulica, pogrešnih skretanja i čiste genijalnosti, jer je on zaista bio ikona svog vremena.

U njegovom radu, vizuelne slike i ideali ljepote su često bile „pogrešne“. Na njegovim revijama, modeli su uvijek bili na meti nečega, bježeći od nekog predatora, bilo da je to prošlost, društveno ili modni pokretni gestovi. McQueen je bio vizionar koji je promijenio način na koji je moda stvarana i predstavljena, a jednom prilikom je izjavio da ljepota “može doći iz najčudnijih mjesta, čak i najodvratnijih mjesta. Ružne stvari više primjećujem, jer drugi ljudi zanemaruju ružne stvari. ”

Na devetu godišnjicu od njegove smrti, osvrnut ćemo se na neke od njegovih najznačajnijih i najzapaženijih kolekcija.

Plato’s Atlantis: SS10

Revija Plato’s Atlantis predstavila je sliku budućnosti života na zemlji ispod mora. Distopijski, revolucionarno i snažno aludirajući na smrt, McQueen je ovom kolekcijom predstavio androginu vojsku na modnoj pistu. Iskrivljeni i sa protetskim pomagalima, modeli su bili divlji, sa prenaglašenim kukovima i slavnim Armadillo čizmama.

Horn of Plenty: AW09

Horn of Plenty je bez sumnje jedno od najprepoznatljivijih „djela“ Alexandera McQueena. Reviju su obilježile precrtane crvene usne i McQueenov ponovni povratak korištenju perja.

Joan: AW98

Inspirisana ubistvima Joan of Arc i porodice Romanov, revija Joan iz 1998 godine sa sobom je nosila mračan i zlokoban osećaj. Krvavo-crvene kontaktne leće i lica modela u potpunosti prekrivena tkaninom i mrtvačko blijedilo su bili samo neki od predstavljenih srednjovjekovnih elemanata.

Voss: SS01

Inspirisana viktorijanskim mentalnim azilom, revija Voss je predstavljena među bijelim zidovima i pločicama, a mnogi je opisuju kao McQueenovu najuzbudljiviju pozorišnu predstava. Zloslutna kutija koja je stajala u središtu prostorije služila je kao veliko finale predstave, zajedno sa zidovima koji su se spustili i razbijenim staklom koje je otkrilo nagu ženu. Djevojka je nosila metalnu masku sa krilima ptice i cijev u ustima, umjetnički aludirajući na sliku američkog fotografa Joela-Petera Witkina.

Highland Rape: AW95

Jedna od McQueenovih prvih kolekcija, Highland Rape je obilovala kontroverzama, etiketama mizoginije i legendarnim bumster suknjama. Reference na Škotsku ukombinovane sa otvoreno seksualnim slikama obilježile su predstavu koju mnogi smatraju početkom McQueenove karijere.

What A Merry Go Round: AW01

Kreirajući osjećaj straha i dječjeg terora na pisti, revija What A Merry Go Round prikazala je modele zastrašujućih lica nalik na klaune, oslanjajući se na osjećaj noćnih mora iz djetinjstva.

Gotička kolekcija, njemačko-viktorijanske-harlekinske estetike na pozornici se predstavila izobiljem napuštenih igračaka, izazivajući strah i brišući svaki osjećaj topline, nevinosti ili sentimentalnosti.

Konjići obučeni u lateks i modeli koji su plesali na šipkama učinili su kolekciju veoma kontroverznom o kojoj se dugo pričalo.

It’s a Jungle Out There: AW97

https://www.youtube.com/watch?v=4Zt7iz6dMM8

Revijom It’s a Jungle Out There, McQueen je pokazao svoju ljubav prema prirodi. Iako su se njegovi naredni radovi fokusirali na ljubav prema pticama i perju, ova kolekcija je slavila ne samo životinjsko carstvo, već i različite kulture koje koriste umjetnost prirode.

Rogovi gazele na jaknama i krst Isusa na određenim komadima su prikazali ne samo elemente animalizama, nego i smrtnosti i religije, a koji su bili tipični za McQueenove ateističke poglede na život.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...