LifeModa

Burberry predstavlja novu kolekciju izrađenu od ECONYL održivog najlona

0

U posljednje vrijeme, trend recikliranja odjeće postao je sve popularniji i traženiji, kako među kupcima, tako i među proizvođačima odjeće.

Popisu brendova koji su se odvažili na ovaj korak sada se pridružuje i britanska luksuzna modna kuća Burberry.

Kolekcija, koja uključuje ponovno izbacivanje Burberry klasičnog auto mantila, je samo  jedan od 50-ak komada koje Burberry pravi u svom lancu opskrbe kako bi stvorio održiviju modnu industriju.

Pam Batty, potpredsjednica korporativne odgovornosti u Burberryju o pokretanju kolekcije je rekla:

„Istraživanje i korištenje inovativnih materijala koji potiču kruženje je ključ u stvaranju održivije modne industrije. Ponosni smo što u ovoj kolekciji koristimo ECONYL prerađena vlakna jer tako pokazujemo kako je moguće aktivno se boriti protiv problema poput plastičnog otpada i istovremeno stvarajući prekrasne, luksuzne proizvode. Ova kolekcija je samo jedan od načina na koji Burberry aktivno poboljšava svaku fazu stvaranja svojih proizvoda, jer znamo da naša industrija može igrati ključnu ulogu u izgradnji održivije budućnosti kroz nauku i inovacije.“

Giulio Bonazzi, generalni direktor Aquafil-a, rekao je: „Oduševljeni smo što sarađujemo sa Burberryem na ovoj capsule kolekciji. Vjerujemo da su inovativna vlakna poput ECONYL regeneriranog najlona budućnost i ponosni smo što podržavamo brendove koji  koriste naša vlakna, pretvarajući otpad u nevjerojatan dizajn i podižući profil i mogućnosti održivog modnog sistema.”

Modna kuća Burberry je inače i od ranije poznata po inovacijama vezanim za tkanine koje koriste, od izuma gabardina – tkanine koja propušta zrak i koja je otporna na vremenske uslove i otpornih materijala Thomas Burberry 1879. godine, do novojih ostvarenja s kompanijom 37.5 i upotrebe vulkanskog pijeska i kokosovog oraha u tehnologiji termoregulacije za njihove jakne.

Burberry je također predstavio Refibru, novu tkaninu proizvedenu preradom ostataka pamuka s Burberry mlina u Yorkshireu, kako bi napravili zaštitne vrećice za sav nakit i proizvode od kože.

Facebook komentari

You may also like

Comments

Leave a reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *