Najveća izložba ikada posvećena liku i djelu Christian Diora

- Advertisement -

Najopsežnija kolekcija i retrospektiva modne kuće Christian Dior od polovine februara je dostupna javnosti kroz novu izložbu u Victoria & Albert muzeju u Londonu.

Piše: Sanja Savić

https://www.instagram.com/p/BtYQwRZlMQD/

Izložba “Christian Dior: Designer of Dreams” prikazuje neke od najpoznatijih kreacija Christian Diora od 1947. godine do danas, uključujući raskošnu krem ​​šifonsku haljinu koju je princeza Margaret nosila za svoj 21. rođendan 1951. godine, haljinu Charlize Theron od Swarovski kristala iz J’Adore kampanje iz 2008. godine, kao i kreaciju Jennifer Lawrence koju je nosila na dodjeli Oscara 2018. godine.

https://www.instagram.com/p/BucCOM1Hbh6/

Izložba se sastoji od više od 500 Dior komada (200 couture haljina i 157 predmeta koji do sada nisu bili izloženi u muzejima), a prikazuje rad i predanost Christian Diora, te prikazuje načine na koje su Diorovi kreativni direktori bili inspirisan njegovim nasljeđem. Lista uključuje imena Yves Saint Laurent, Marc Bohan, Gianfranco Ferre, John Galliano, Raf Simons i Maria Grazia Chiuri. Bill Gaytten je bio kreativni direktor između Galliana i Simonsa dvije sezone, ali njegov rad nije predstavljen, najvjerojatnije zbog kratkog mandata.

https://www.instagram.com/p/BuN0THdHuCk/

https://www.instagram.com/p/Bug5jCInJQm/

Francuski dizajner Christian Dior pojavio se u vrijeme kada je Evropa tek počela da se oporavlja od poslijeratnog fizičkog, finansijskog i psihološkog šoka, a izložba pažljivo dočarava načine na koje je Christian Dior bio inspirisan britanskom kulturom tog perioda. Tokom Drugog sjetskog rata u Velikoj Britaniji, moda je bila svedena na samo one komade koji su se smatrali korisnim, pa se tako građane savjetovalo da sa sobom nose gas maske u torbama koje su napravljene tako da uključuju i posebne pregrade za gasne rezervoare. Svojom revolucionarnom linijom Carolle iz 1947. godine kojom je  prikazana i naglašena ženstvena silueta, Christian Dior je razbio dotadašnju sliku i ponovo se usudio uvesti „fantaziju“ u svijet mode.

https://www.instagram.com/p/BujAJefnf5r/

https://www.instagram.com/p/BuhkE9-BHLw/

Važno je istaknuti značaj Diorovog „novog izgleda“ (naziv koji je tada bio korišten) i koliko je zapravo bio revolucionaran za to vrijeme, kao i način na koji je reagovala javnost. Britanska vlada je, na primjer, bila zabrinuta zbog toga kako će kreacije i teške tkanine koje su korištene uticati na zemlju u takvom stanju, a po pisanjima The Timesa, Odbor za trgovinu je jednom prilikom čak sazvao sastanak za modne urednike u kojem je predsjednik odbora, Stafford Cripps, zatražio od britanske štampe da ili daju Diorovoj kolekciji loše kritike ili da je potpuno ignorišu.

Ipak, Diorove suknje i haljine od 20 metara duge tkanine privlačile su žene i omogućile da ponovo sanjaju.

Christian Dior je britanskoj modnoj novinarki Anne Edwards iz Daily Expressa 1947. godine rekao:

“Dajem ženama haljine koje žele… One su zasićene ratnim ograničenjima. Moje raskošne suknje su oslobađanje.”

Diorov „novi izgled“ je definirao desetljeće, oživio parišku modnu industriju i inspirisao ljubitelje mode koji su prošli kroz evoluciju kuće Dior. Izložba „Christian Dior: Designer of Dreams“ nudi 60% više sadržaja od pariške izložbe iz 2015. godine i  nudi potpuni bijeg u čistu modnu i umjetničku fantaziju.  Postavka u Victor & Albert muzeju bit će izložena do 14.jula 2019. godine.

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...