Drugo lice luksuza: 10 „okrutnih“ torbi čija popularnost ne pada

- Advertisement -

Nevjerojatno visoke cijene torbi slavnih modnih brendova nisu nikakva novost. Cijena se najčešće opravdava kvalitetom izrade, ali i samom činjenicom da je to komad cijenjenog brenda. Međutim, ponekad je cijena rezultat upotrebe luksuznih materijala, među kojima su najskuplji ujedno i najkontroverzniji.

Korištenje kože egzotičnih životinja u modnoj industriji godinama je predmet rasprava. Sve je više brendova reklo ne upotrebi pravog krzna i okrenulo se umjetnom, ali upotreba kože aligatora, krokodila, nojeva, pitona i mnogih drugih egzotičnih životinja i dalje je sveprisutna.

Poznata udruga za zaštitu životinja PETA kupila je 2016. godine samo jednu dionicu luksuznog francuskog konglomerata LVMH kako bi dobila pristup redovitim sastancima dioničara i tamo lobirala za prestanak korištenja kože aligatora i krokodila u njihovoj proizvodnji.

Godinu dana ranije postali su i dioničari modne kuće Hermes koja je na tržište lansirala jednu od najskupljih torbi svih vremena. Njihov model legendarne birkinice pod nazivom “Himalaya Birkin” napravljen je od kože albino krokodila i tražena je roba na tržištu kolekcionarskih torbi.

Albino krokodili toliko su rijetki u prirodi da je Hermes svojevremeno godišnje proizveo samo jedan do dva modela. Tako se jedna od ovih birkinica proizvedena 2010. godine prodala na 263 hiljade eura na dražbi aukcijske kuće Christies.

PETA je 2015. otkrila kako Hermes kožu naručuje i od najvećeg svjetskog proizvođača krokodila, farme Padenga u Zimbabveu, koja godišnje odere i do 43 hiljade krokodila.  Za samo jednu birkinicu potreban je trbušni dio kože čak tri krokodila.

Od uvjeta u kojima se uzgajaju ove životinje gori je samo način na koji ih se ubija. To uključuje potpuno odstranjivanje kralježnice i mozga kako bi se onesposobili živčani završeci zbog kojih se krokodili i aligatori trzaju tijekom skidanja kože te tako potencijalno mogu “pokvariti” njezinu kvalitetu.

Uzgoj nije jedini neetični apsekt u kožnoj industriji jer mnogi brendovi ciljano kupuju kožu rijetkih i ugroženih divljih životinja.

Postoji velika razlika između mode i luksuza. Moda je vrlo promjenjiva, ali birkinica je birkinica. Jedina razlika zašto uspijevamo preživjeti jest zato što povlađujemo luksuznom tržištu. A to tržište je neuništivo, priznao je jedan od voditelja farme u Zimbabveu i zapravo dao do znanja da ova praksa neće prestati dokle god postoji potražnja.

Da je ona itekako velika, dokazuje ovih deset zloglasnih, ali popularnih torbi napravljenih od krokodilske kože koje su i dalje na popisu najtraženijih i najskupljih.

Vintage Hermes Birkin (85.245 eura)

The Row Margaux 10 (54.794 eura)

Hermes Constance 18 (42.655 eura)

Stalvey (31.145 eura)

Gucci (28.661 eura)

Bottega Veneta (26.500 eura)

Alaia (21.420 eura)

Prada (20.199 eura)

Tom Ford (12.644 eura)

Oscar de la Renta (8345 eura)

- Advertisement -

NAJNOVIJE

MOŽDA VAS ZANIMA

Stigla je Keune revolucija u njezi obojene kose

Svjetski kozmetički brend za profesionalnu njegu kose Keune Haircosmetics...

Jedna od najljepših glumica preminula u 32. godini

Poznata indijska glumica i manekenka Poonam Pandey preminula je...

Ljekovita svojstva nevena

Neven je biljka koja pripada porodici tratinčica, a koristi...